Viktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod
Socialstyrelsen har bestämt att:
- Du ska vänta 14 dagar efter fullt tillfrisknande efter infektion med coronavirus (SARS-CoV-2) innan du kan ge blod. Samma regler gäller för covid-19 som för vanlig influensa. Har du haft någon form av infektionssymtom såsom feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk, huvudvärk, trötthet eller diarré ska du vänta 14 dagar efter tillfrisknande innan blodgivning. Detta gäller inte helt lokal infektion, till exempel en vagel eller akut infektion i ett nagelband.
- Du ska också vänta 14 dagar om du har träffat en person som du vet har testat positivt för coronavirus.
Vanliga frågor och svar kopplat till coronaviruset
Vänta minst 7 dagar med att ge blod. Det gäller efter varje vaccinationstillfälle.
Ibland kan vaccineringen ge biverkningar som vid symtom på luftvägsinfektion eller influensa t.ex. feber, då gäller som vanligt att du ska ha varit helt frisk i 14 dagar innan blodgivning.
Vänta i 14 dagar innan du ger blod.
Du ska ha varit helt frisk i 14 dagar innan du ger blod.
Du ska ha varit fullt frisk i 14 dagar innan du kan ge blod.
Om du har full skyddsutrustning när du träffar patienter som testat positivt för covid-19 kan du ge blod utan att vänta.
Du ska känna dig pigg och som vanligt. Det betyder utan feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk, huvudvärk, trötthet eller diarré.
Enbart lukt- och smakbortfall är inte ett hinder för blodgivning om du känner dig helt återställd i övrigt.
Vänta 14 dagar om du har träffat en person som du vet har testat positivt för coronavirus de senaste två veckorna (PCR eller antigentest), eller har pågående symtom med hosta, feber eller andra influensaliknande symtom och positivt test.
Bor du ihop med en person som är infekterad med covid-19 gäller hemkarantän. Följ råd från FHM eller om du fått instruktioner från det regionala smittskyddet i samband med smittspårning.
Var vaksam på symtom på sjukdom. Om du blir sjuk ska du ha varit frisk i 14 dagar innan du ger blod.
Du ska som vanligt kontakta din blodcentral för att berätta det, de vidtar åtgärder.
Nej. Enligt aktuell forskning finns inte anledning att testa blod från friska blodgivare för coronavirus. Luftvägsvirus smittar inte via blod, de behöver komma in i människan via luftvägarna. Det finns enligt senaste internationella uppdateringar inte något fall av transfusionsöverförd smitta av coronavirus i världen. Blodcentralerna följer de råd och rekommendationer som utgår från internationella organ som WHO och ECDC (European center for disease control).
På vissa orter testas blodgivare periodvis för antikroppar mot covid-19, för kartläggningsstudier och/eller forskningssyften. I de flesta fall är blodproverna anonymiserade och därmed icke-spårbara, det vill säga givaren får inte besked om svaret.
Du ska följa Folkhälsomyndighetens rekommenderar om provtagning och hemkarantän efter utlandsresa och du ska inte ge blod under denna tid. Om du har symtom på eller har fått ett positivt testresultat för Covid-19 kan du ge blod tidigast 14 dagar efter tillfrisknade.
Läs FHMs om rekommendationer här
Var vaksam på symtom på sjukdom. Ring och rådfråga din lokala blodcentral om du har ytterligare frågor.
Vi får många frågor om blodgrupper och om de kan påverka risken för allvarlig sjukdom av coronavirus.
Forskning kring detta pågår i många länder. Vi vill betona att alla kan drabbas av coronavirus och alla bör följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Nej, enligt senaste internationella uppdateringar finns det inte något fall av transfusionsöverförd smitta av coronavirus i världen.
Pollenallergi kan förväxlas med förkylningssymptom och det är ibland svårt att veta om besvären beror på pollenallergi eller om du varit lindrigt sjuk av coronavirus. Om du är en van allergiker känner du igen att det har varit allergi. Om du blir av med dina allergisymtom med hjälp av allergimedicin, kan du ge blod så snart (redan samma dag) du är symtomfri eller endast har svaga symtom. Det gäller oavsett om du har allergimedicin eller inte.
Nysattacker, röda kliande ögon, snuva eller nästäppa, eller allergisk astma är tecken på allergi medan coronavirus har mer influensaliknande symtom med feber, ont i kroppen, hosta, halsont m.m. Vid osäkerhet är det viktigt att du kontaktar din lokala blodcentral innan ditt besök för att få en bedömning om du ska komma och ge blod eller stanna hemma.
Blodverksamheterna hjälper varandra och samarbetar över regiongränserna för att se till att de patienter som behöver blod ska få det. Det är viktigt att friska blodgivare fortsätter att ge blod.
Nu när antalet fall av smittade stiger igen i många regioner, råder stort behov av friska givare som kan komma och ge blod.
Hur arbetar blodverksamheterna i Sverige med anledning av coronaviruset?
- Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att medarbetare ska stanna hemma om de inte känner sig fullt friska.
- Vi ber blodgivare att inte ta med sig anhöriga till blodgivningen, för att minska antalet personer i lokalerna.
- Vi uppmanar blodgivarna att använda handspriten som finns på våra enheter och tvätta händerna där det finns möjlighet till det.
- Blodverksamheterna följer även allmänna råd som de regionala smittskyddsenheterna ger. Skyddsåtgärderna, till exempel användning av visir eller munskydd, kan variera beroende på den lokala smittsituationen.
- Vi följer utvecklingen och samarbetar nationellt.