Rädda liv på arbetstid

Fler blodgivare behövs. Räddar ni liv på arbetstid?

Rädda liv på arbetstid innebär att arbetsgivare uppmuntrar till blodgivning på arbetstid. Det är ett lätt sätt att bidra till samhällsnytta, och samtidigt skapa gemenskap på arbetsplatsen. Ett engagemang i Rädda liv på arbetstid är ett långsiktigt socialt hållbarhetsarbete.

Rädda liv

Blodgivare behövs för att sjukvård ska kunna bedrivas. När medarbetare får möjlighet att ge blod på arbetstid är chansen större att det blir av. Ni bidrar då tillsammans till att det finns blod till bland annat behandling av cancer, kroniska sjukdomar, operationer och förlossningar.

Skapa gemenskap

Att rädda liv på arbetstid och tillsammans sprida budskapet om blodgivning skapar gemenskap och engagemang på arbetsplatsen. Det är en uppskattad förmån att medarbetarna tillsammans kan göra en medmänsklig insats.

Inspirera andra

Fler blodgivare behövs. När ni berättar att ni räddar liv på arbetstid inspireras fler arbetsplatser att också engagera sig. Tillsammans gör ni skillnad.

Vanliga frågor och svar

Att engagera sig i Rädda liv på arbetstid är enkelt. Det enda som behövs är att ni fattar ett beslut om att anställda får ge blod på arbetstid. Sprid information om blodgivning och påminn om förmånen så hjälper ni medarbetarna att komma ihåg att ge blod.

.

Fyll i formuläret så hör er blodcentral av sig med mer information!

Rädda liv på arbetstid är ett initiativ för att underlätta blodgivningen och få fler att bli blodgivare. Tidsbrist och glömska är de vanligaste anledningarna till att de som kan och vill ge blod inte blir blodgivare. Arbetsgivare som uppmuntrar till blodgivning på arbetstid gör därför en viktig samhällsinsats.

I svensk sjukvård behövs en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Blod kan bara lagras i sex veckor. Därför är det avgörande med en jämn ström blodgivare. När ni räddar liv på arbetstid bidrar ni till att det finns blod till de patienter som behöver och varje gång en medarbetare ger blod kan upp till tre människors liv räddas.

Tack till alla 968 organisationer som redan räddar liv på arbetstid

Play Video

IKEA

Play Video

Microsoft

Play Video

Nasdaq

Play Video

Octapharma

Vill ni rädda liv på arbetstid?

Fyll i intresseanmälan så hör vi av oss och berättar mer om ”Rädda liv på arbetstid”.

Intresseanmälan är inte bindande på något sätt.

Vill er arbetsplats också rädda liv på arbetstid?

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}