Plasma- och trombocytgivning

Plasma- och trombocytgivning

Kvinnlig sjuksköterska tappar blod från kvinna i stol

Med hjälp av maskiner kan blodet från en blodgivare delas upp i olika delar – röda blodkroppar, plasma, trombocyter (blodplättar) och vita blodkroppar. Den del av blodet som behövs sparas i en blodpåse och givaren får tillbaka resten. Hela processen är automatisk och sker i ett sterilt separationssystem konstruerad ungefär som en centrifug. Givaren får tillbaka sina röda blodkroppar och förlorar på så sätt inget järn. Det är därför möjligt att ge plasma eller trombocyter upp till två gånger per månad. 

Plasmagivning

Det tar cirka 40 minuter att ge en halv liter plasma. Eftersom vätskeförlusten är större än vid en vanlig blodgivning är det viktigt att dricka både före och efter givningen. Redan under plasmagivningen ersätter kroppen den vätska som tappas ur blodsystemet. Efter ett dygn är plasman helt återbildad.

Plasma innehåller proteiner och ges till patienter vid stora blödningar och vid brännskador. Den används också av läkemedelsföretag för framställning av läkemedel som enbart kan framställas ur plasma från givare. Dessa läkemedel används t.ex. av blödarsjuka personer och vid behandling av sjukdomar i immunförsvaret.

Trombocytgivning

Trombocytgivningen tar cirka två timmar. Under givningen avskiljs 30-60 procent av givarens trombocyter. Redan nästa dag finns samma antal trombocyter som före givningen.

Trombocyter används bland annat vid behandling av leukemi och andra blodsjukdomar, och är viktiga för att kunna stoppa större blödningar efter olyckor eller under operationer.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.