GeBlod.nu

Inför blodgivningen

Varje gång du kommer in för att ge blod börjar du med att fylla i en hälsodeklaration. Räkna med att hela besöket tar 30 minuter. Själva blodgivningen tar cirka tio minuter. Kom ihåg att ta med dig en giltig legitimation.

Vi testar ditt blod varje gång

Vid varje blodgivning ger du 4,5 dl blod. Det är ungefär en tiondel av blodet i din kropp. Du bildar ständigt nytt blod och efter några veckor finns normalt antal blodkroppar i cirkulation igen. Vi testar alltid ditt blod för att säkerställa att du inte bär på någon blodsmitta.

Arbeta, ät och drick som vanligt

Inför blodgivningen är det viktigt att du känner dig frisk och pigg samt äter och dricker som vanligt. Det är inte lämpligt att ge blod på fastande mage. Efter blodgivningen tar du det lugnt en stund med en fika. Du kan arbeta som vanligt direkt efteråt, men avstå gärna från kraftig motion det närmaste dygnet. Arbetar du på höga höjder ska du vänta med att arbeta tills nästa dag eftersom blodtrycket kan sjunka något.

Fråga alltid om du är osäker
Om du är tveksam till om det är lämpligt att du ger blod, så prata alltid med personalen på blodcentralen. Vi har tystnadsplikt. Du kan dessutom alltid avregistrera dig utan att ange något skäl.

 

Dela sidan:

Rss: