“Utan blodgivare hade vi inte haft Freya här nu”
Berättelser

“Utan blodgivare hade vi inte haft Freya här nu”

Livet är fantastiskt. Och nyckfullt. Den största glädjen kan i nästa sekund förvandlas till tung sorg.

Livet är fantastiskt. Och nyckfullt. Den största glädjen kan i nästa sekund förvandlas till tung sorg. I september 2011 föddes tvillingarna Freya och Kirsty. De kom tre månader för tidigt, och behövde få blodtransfusioner från första levnadsdagen. Allt såg ändå bra ut till en början, men den fjärde natten efter födseln blev Kirsty dålig. Hon hade feber och hennes kropp visade andra tecken på stress. Snart insjuknade även Freya med samma symptom. Till en början förstod läkarna inte vad det berodde på, men prover visade snart att flickorna drabbats av en multiresistent tarmbakterie. Några dagar senare hände det ofattbara.

– Dag åtta dog Kirsty i min famn. Mamma Pernillas ögon blänker till när hon berättar.

Läget för Freya var fortsatt kritiskt. Behandlingen med blodtransfusioner intensifierades, vilket hjälpte hennes kropp att bli starkare och kämpa mot sjukdomen. Freya återhämtade sig så småningom tack vare blodet i kombination med flera antibiotikabehandlingar.

När Freya hade fyllt ett år skrev Pernilla ett inlägg på GeBlods Facebooksida.

– Först och främst ville jag tacka alla blodgivare, förklarar Pernilla. Jag ville visa hur viktigt det är. Visa att blodgivare varit med och hjälpt till att rädda livet på Freya.

Pernilla hade själv varit blodgivare i många år innan den tuffa tiden då hennes nyfödda döttrar blev svårt sjuka. Men hon hade aldrig anat att hon med egna ögon skulle se vad blodgivning betyder för människor och sjukvård.

– Jag visste att det gjorde gott. Men att verkligen se vad det innebär, att vara på andra sidan, det var lärorikt. Livet kan förändras så himla fort, konstaterar Pernilla som idag driver föreningen Prematurföreningen Mirakel.

Pernilla tänker ofta tillbaka på den tuffa tiden då Freya och Kirsty föddes – och Kirsty dog. Idag är Freya som de flesta andra sjuåringar; sprallig och levnadsglad. Deras gemensamma erfarenheter gör att mamma Pernilla ofta tar tillfället i akt och pratar om blodgivning.

– Som blodgivare hjälper man många människor att leva vidare sina liv – inte bara den drabbade personen, utan nära och kära som får gåvan att ha kvar sin pappa eller kanske syster. Det påverkar hela familjer. Och kan man inte själv, av olika anledningar, ge blod så kan man ändå vara en viktig resurs och sprida information om blodgivning.

Fler berättelser

Att ge blod är det finaste man kan göra

Läs mer här

Gunilla är blodgivare för att ge tillbaka

Läs mer här

Helens förlossning slutade med blodtransfusioner

Läs mer här

Isabelles kamp mot cancern

Läs mer här

“Utan blodgivare hade vi inte haft Freya här nu”

Läs mer här

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}