Helens förlossning slutade med blodtransfusioner
Berättelser

Helens förlossning slutade med blodtransfusioner

Inför sin tredje förlossning var Helen Torsgården orolig. Hennes förra förlossning avlutades med akut operation eftersom moderkakan inte släppte på naturlig väg. ”Hur mycket otur kan jag ha” tänkte hon inför dotterns ankomst och lugnade sig med att det säkerligen inte skulle hända igen. Det gjorde det, och Helen fick åter igen opereras akut direkt efter förlossningen. Hon förlorade två liter blod och räddades av blodtransfusioner.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
"Jag är så tacksam att det finns blodgivare, det inser man först när man själv är i en situation där man behöver få blod."

Helen Torsgården är en av Sveriges största influerare med närmare en halv miljon följare på Youtube. Varje vecka spelar hon in filmer om sin vardag tillsammans med sin familj på gården i Värmland. Hennes följare är med henne i allt från matlagning och renovering till omhändertagande av familjens djur. På samma sätt har de fått följa Helens graviditeter.

Förra året fick följarna veta att Helen och hennes man väntade sitt tredje barn. Graviditeten var efterlängtad och förutom familjelycka och illamående så innebar beskedet också oro.

”När jag födde mitt andra barn lossnade inte moderkakan som den ska. Jag hann förlora en del blod innan de bestämde sig för att skjutsa mig vidare på operation för att göra en så kallad manuell placentalösning. De hade svårt att få stopp på blödningen och under operationen förlorade jag en hel del blod. Den gången klarade jag mig utan att få någon blodtransfusion, men jag oroade mig för att samma sak skulle hända när jag blivit gravid igen,” berättar hon.

Under graviditeten fick Helen veta att det inte fanns någon förhöjd risk att moderkakan skulle fastna igen. ”Jag tänkte därför att ’hur mycket otur kan man ha? Varför skulle det hända mig igen?’ Men så blev det,” säger hon.

Efter att hennes tredje dotter kommit till världen så lossnade inte moderkakan. Helen rullades i väg till operation igen och hon var jätterädd. ”Jag tänkte att jag kanske aldrig mer skulle vakna upp efter detta och att jag skulle lämna min man och mitt nyfödda barn,” berättar Helen.

Operationen gick bra, men Helen förlorade mycket blod. För att klara den stora blodförlusten fick hon blodtransfusioner. ”Jag förlorade en tredjedel av blodet i kroppen, så jag behövde blod för att kunna bli bra. Det var en av sakerna som sjukhuspersonalen sa som lugnade mig inför förlossningen och en eventuell operation, att det alltid finns blod att få på sjukhuset. Och det är jag otroligt tacksam för med tanke på hur allt blev,” berättar hon.

Ordet tacksamhet är just det ord Helen använder när hon tänker på sina blodgivare. ”Jag är så tacksam att det finns blodgivare. Det inser man när man själv är i en situation där man behöver få blod, vilket man inte tror man kommer hamna i,” säger Helen.

Efter förlossningen uppmuntrade Helen sina följare att bli blodgivare. Hon berättar att hon alltid får uppmuntrande ord när hon pratar om blodgivning på sin kanal. ”Det blir ofta jättebra respons, många anmäler sig, vilket är fantastiskt. Men fler behövs.” Helen är själv blodgivare och vill uppmuntra alla som kan att ge blod. ”Jag hann bara ge blod en gång innan jag blev gravid, men snart är det dags igen.”

Hennes nålrädsla har inte stoppat henne, utan snarare tycker hon den blivit bättre redan efter en gång. ”Det jag vill hälsa till alla som funderat på att bli blodgivare är: kör på! När sms:et om att mitt blod kommit till användning kände jag mig som en hjälte.”

Fler berättelser

Att ge blod är det finaste man kan göra

Läs mer här

Gunilla är blodgivare för att ge tillbaka

Läs mer här

Helens förlossning slutade med blodtransfusioner

Läs mer här

Isabelles kamp mot cancern

Läs mer här

“Utan blodgivare hade vi inte haft Freya här nu”

Läs mer här

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.