Isabelles kamp mot cancern
Berättelser

Isabelles kamp mot cancern

När Isabelle fick sin cancerdiagnos var hon bara sex år gammal. Hennes första tanke var att hon skulle dö. 2,5 år senare har hon precis haft sitt friskkalas. Utan blodtransfusioner hade hon inte klarat den tuffa cancerbehandlingen och nu vill Isabelle tacka sina blodgivare. ”Jag är jättetacksam, de som gav mig blod gjorde så jag överlevde min cancerbehandling”.
"”Jag är jättetacksam, de som gav mig blod gjorde så jag överlevde min cancerbehandling”"

Akut lymfatisk leukemi. Efter några dagar av allvarliga infektioner som tvingat Isabelle att ta antibiotika och vara inlagd på sjukhus så kom diagnosen. Det var starten på en lång kamp av sjukhusvistelser, cytostatika och tuffa behandlingar för att bli frisk igen. ”För en sexåring är en behandling på 2,5 år en livstid”, säger Isabelles mamma Angelica när hon berättar om den första tiden efter diagnosen.

Under det första halvåret pågick den mest intensiva behandlingen. Den starka cytostatikan tryckte ner immunförsvaret vilket gjorde att benmärgen inte kunde producera tillräckligt med blod. Blodvärdena hölls under konstant uppsikt och blodtransfusioner var det enda sättet att hjälpa kroppen att kämpa mot cancern. ”Det hade inte gått att bli frisk utan blodtransfusionerna. Isabelle hade inte överlevt en sådan stark och intensiv behandling om hon inte hade fått påfyllning av blod” berättar Isabelles mamma.

Isabelle och mamma Angelica vet inte exakt hur många gånger Isabelle fick blod- och trombocyttransfusioner under behandlingen. ”För någon som inte genomgår en cancerbehandling är kanske en blodtransfusion är en stor sak”, säger Angelica. ”Men för oss var det ju bara en…” ”Vardag”, fyller Isabelle i. Isabelle berättar att hon var precis som Dracula när hon fick blod. ”Han äter och dricker sådana blodpåsar. Det var som att jag åt blod, fast genom min port!”

Det går inte att ta miste på den tacksamhet som Isabelle känner gentemot de blodgivare som hjälpt henne under behandlingen. ”Jag jättetacksam för att de kunde ge mig blod så jag kunde överleva min cancerbehandling. När jag blir stor ska jag också bli blodgivare”, säger Isabelle stolt. Mamma Angelica är lika tacksam. ”Vi pratade ofta om att en snäll människa gått in på en blodgivningscentral och gett av sitt blod för att hjälpa någon annan. Det är så himla fint.”

På Instagram och Facebook har följarna som varit med Isabelle sedan början av behandlingen under kontot ”Isabelles kamp mot cancern” nyligen fått fira tillsammans med familjen. Efter den 2,5 år långa behandlingen kunde äntligen det stora friskkalaset hållas, något som Isabelle sett fram emot sedan hon fick diagnosen. Kalaset innehöll ballonger, tårtor och hoppborgar. Nu ser Isabelle fram emot att få börja skolan igen. ”Jag har nästan aldrig fått göra läxor och det ska bara bli kul!” säger hon och ler.

Blodtransfusioner behövs i majoriteten av alla cancerbehandlingar. Vill du hjälpa de tusentals människor som kämpar mot cancer, anmäl dig på www.GeBlod.nu/bli.blodgivare. Tack för att du räddar liv.

Fler berättelser

Att ge blod är det finaste man kan göra

Läs mer här

Gunilla är blodgivare för att ge tillbaka

Läs mer här

Helens förlossning slutade med blodtransfusioner

Läs mer här

Isabelles kamp mot cancern

Läs mer här

“Utan blodgivare hade vi inte haft Freya här nu”

Läs mer här

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}