Västra Götalandsregionen vädjar till blodgivare
Nyhet

Västra Götalandsregionen vädjar till blodgivare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Antalet blodgivare faller kraftigt kring julledigheten, nu uppmanar västra Götalandsregionen blodgivare att boka tid i mellandagarna.

– Vi förstår att många spenderar sin lediga tid med familj och vänner men det är otroligt viktigt att inte prioritera bort blodgivandet, blodbehovet tar inte semester” säger Maria Sirviö enhetschef.

För att klara de kommande veckorna behöver blodlagren inom Västra Götalandsregionen fyllas på för att kunna hålla igång akutverksamheten och samtidigt bibehålla beredskap uppe för trauma- och katastrofläge. Det mest akuta behovet är blod i de stora blodgrupperna A och O.

– Det är inte bara röda dagar som ställer till det, under vintermånaderna är det fler som blir sjuka och kan av den anledningen inte ge. Är du frisk bör du ge blod, fortsätter Maria.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt 1200 blodpåsar per dygn, året om. Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.