Spring Blodomloppet 8 september i Göteborg
Nyhet

Spring Blodomloppet 8 september i Göteborg

Blodomloppet är ett motionslopp vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. I Göteborg går Blodomloppet av stapeln i Slottsskogen den 8 september, det är ÖIS Friidrott som tillsammans med GeBlod på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arrangerar loppet. 

Under de senaste två åren har möjligheten att genomföra motionslopp varit begränsad till följd av pandemin. Nu när restriktionerna har släppts ser GeBlod och ÖIS Friidrott fram emot ett lopp som liknar ett normalt arrangemangsår.

– I år gör vi det tillsammans och på riktigt igen. Ta med familjen, vännerna eller kollegorna ut i spåret så uppmärksammar vi den livsviktiga blodgivningen och samtidigt blir det ett roligt mål med träningen, säger Ulrika Ljung på GeBlod och en av arrangörerna i Blodomloppet.

Du väljer själv om du vill springa 5 km, 10 km eller gå 5 km. Du kan delta individuellt eller i lag. Alla lag får en picknickkasse och blodgivare får en extra gåva. Sista anmälningsdag är den 1 september för lag och 8 september för individuella deltagare.

Blodomloppet grundades 1993 i Göteborg och Stockholm med syfte att främja en hälsosam livsstil och manifestera vikten av att ge blod. Sedan starten har loppet kommit att bli Sveriges största motionsloppsserie med 19 lopp på 18 orter och sedan 2020 erbjuds möjligheten att även delta i Blodomloppet på distans.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}