Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina, blod inte efterfrågat
Nyhet

Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina, blod inte efterfrågat

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

De senaste dagarna har initiativ tagits för att bidra med hjälp till Ukraina. Många blodgivare vill hjälpa till och har ställt frågor om man kan ge blod till Ukraina. I nuläget har blod inte efterfrågats, men Sverige hjälper till på flera sätt. Dels genom förberedelser för att kunna ta emot patienter från Ukraina och dels genom att skicka sjukvårdsmaterial. GeBlods verksamhet och Klinisk mikrobiologi i Trollhättan är två av verksamheterna som bidragit med sjukvårdsmaterial, som fraktas till landet i två stora blodkylar.

Sverige svarar upp på flera sätt mot behovet att hjälpa det krigsdrabbade Ukraina. Flera av Sveriges sjukhus stärker upp verksamheterna och gör sig redo för att ta emot ukrainska patienter, regionerna skickar också efterfrågat sjukvårdsmaterial till landet. Det handlar bland annat om munskydd, ventilatorer, handsprit och annan utrustning. Två av verksamheterna som bidragit med sjukvårdsmaterial är GeBlod och Klinisk mikrobiologi i Trollhättan.

– Under onsdagen skickades två blodkylar till Ukraina, fyllda med handskar och annat sjukvårdsmaterial som saknas på sjukhusen. Det är viktigt att kunna stötta landets sjukvård med det man kan i denna situation, säger Emma Gustafsson, enhetschef på GeBlod i Trollhättan.

Flera blodgivare har hört av sig till landets blodverksamheter med frågor om det går att ge blod till Ukraina, men i nuläget har blod inte efterfrågats av Ukraina. GeBlod tackar för blodgivares vilja att hjälpa till. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.