Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina, blod inte efterfrågat
Nyhet

Sjukvårdsmaterial skickas till Ukraina, blod inte efterfrågat

De senaste dagarna har initiativ tagits för att bidra med hjälp till Ukraina. Många blodgivare vill hjälpa till och har ställt frågor om man kan ge blod till Ukraina. I nuläget har blod inte efterfrågats, men Sverige hjälper till på flera sätt. Dels genom förberedelser för att kunna ta emot patienter från Ukraina och dels genom att skicka sjukvårdsmaterial. GeBlods verksamhet och Klinisk mikrobiologi i Trollhättan är två av verksamheterna som bidragit med sjukvårdsmaterial, som fraktas till landet i två stora blodkylar.

Sverige svarar upp på flera sätt mot behovet att hjälpa det krigsdrabbade Ukraina. Flera av Sveriges sjukhus stärker upp verksamheterna och gör sig redo för att ta emot ukrainska patienter, regionerna skickar också efterfrågat sjukvårdsmaterial till landet. Det handlar bland annat om munskydd, ventilatorer, handsprit och annan utrustning. Två av verksamheterna som bidragit med sjukvårdsmaterial är GeBlod och Klinisk mikrobiologi i Trollhättan.

– Under onsdagen skickades två blodkylar till Ukraina, fyllda med handskar och annat sjukvårdsmaterial som saknas på sjukhusen. Det är viktigt att kunna stötta landets sjukvård med det man kan i denna situation, säger Emma Gustafsson, enhetschef på GeBlod i Trollhättan.

Flera blodgivare har hört av sig till landets blodverksamheter med frågor om det går att ge blod till Ukraina, men i nuläget har blod inte efterfrågats av Ukraina. GeBlod tackar för blodgivares vilja att hjälpa till. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}