Över 800 arbetsgivare uppmuntrar till blodgivning på arbetstid
Nyhet

Över 800 arbetsgivare uppmuntrar till blodgivning på arbetstid

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler arbetsgivare bidrar till samhällsnytta genom att ha blodgivning på arbetstid som förmån. Över 800 arbetsplatser är nu anslutna till Sveriges blodverksamheters initiativ Rädda liv på arbetstid.

En bred blodgivarbas är en förutsättning för att kunna möta dagens nya krav på beredskap. Vid en kris kan behovet av blod öka snabbt, och då behöver många blodgivare kunna kallas in. Arbetsgivare kan bidra genom att uppmuntra blodgivning på arbetstid.

–  Det är glädjande att fler och fler arbetsgivare ansluter sig till Rädda liv på arbetstid. Vi hoppas att det ökande engagemanget inspirerar ännu fler så att blodgivning blir en naturlig del av samhället, säger Ingrid Johansson som är ordförande i GeBlod Kommunikation.

Redovisningsbyrån Setly började rädda liv på arbetstid efter förlusten av en arbetskamrat:

–   Vi har en kollega som tyvärr gick bort i cancer för ett år sedan, och efter det har det blivit      viktigare att kunna hjälpa till med det vi kan. Det är väldigt fint att kunna rädda liv på arbetstid, och att det skapar fin gemenskap är bara en bonus.  Alla arbetsgivare borde ta efter, oavsett bransch säger Linda Weiderstål, ansvarig för kontor och sociala medier på Setly.

Mobiloperatören Tre Sverige har också engagerat sig i Rädda liv på arbetstid:

–  För oss på Tre är det viktigt att möjliggöra för våra medarbetare att bidra i samhället. Att rädda liv på arbetstid är en självklarhet, likaväl som att få gå och rösta på arbetstid och delta i andra samhällsviktiga initiativ som till exempel Pride, berättar Mikael Ärlehag, HR Business Partner på Tre.

Båda företagen har tagit initiativ för att underlätta blodgivningsprocessen. Genom sitt starka samhällsansvar skapar de stort värde och bygger stolthet hos sina anställda.

Mer information om Rädda liv på arbetstid och vilka arbetsgivare som är anslutna finns på GeBlod.nu.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}