Samtidigt som GeBlod firar 20 år ger David sin fyrtionde blodpåse
Nyhet

Samtidigt som GeBlod firar 20 år ger David sin fyrtionde blodpåse

Blodgivare David ger blod

Sahlgrenskas blodgivningsenhet i Nordstan fyller 20 år och då passar göteborgaren David Lindgren på att ge blodpåse nummer 40. Det innebär att han i snitt gett blod två gånger per år sedan 2001 och att hans insatser räddat upp till 120 personers liv.

David berättar att anledningen till att han ger blod är ganska enkel, för att det behövs.

– Att ge blod är en god gärning och fler borde bli blodgivare. Det innebär en liten insats för mig själv och det fungerar väldigt smidigt på plats. Det tar bara mellan 10 och 15 minuter. Samtidigt spelar det en så stor roll för så många människor, säger David Lindgren.

Han började ge blod strax innan GeBlod i Nordstan öppnade år 2001, som på den tiden hette Droppen. Sedan starten 2001 har han för det mesta gett blod i just Nordstan i centrala Göteborg Men det har också blivit något tillfälle i Stockholm och pauser då han rest runt i världen.

– Det är lätt att ta vissa saker för givet, men den typen av sjukvård vi har i Sverige i dag hade aldrig fungerat utan blodgivare, säger han.

Känns det obehagligt att ge blod?
– Nej, det känns ingenting. Upplevelsen är ganska lugn och behaglig och det skapar en känsla av att jag gör någonting som är uppskattat.

Är det tryggt att ge blod under pandemin?
– Det är färre som lämnar blod nu på grund av pandemin och därför är det ännu viktigare. Man ska alltid vara frisk vid blodgivning och det känns inte som den största risken man kan utsätta sig för, säger han.

Har du någon gång fått ett sms om att ditt blod nu har använts till en patient efter din blodgivning?
– Ja, jag har i efterhand fått sms med återkoppling om att mitt blod kommit till användning. Det känns så klart jättekul att jag kan hjälpa till. Att ge blod spelar roll.

Foto: Paul Björkman

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}