Fyll på blodlagren inför kommande strejk
Nyhet

Fyll på blodlagren inför kommande strejk

Blodgivning

Med anledning av Vårdförbundets utlysta strejkvarsel uppmanas blodgivare att hjälpa till att fylla på Västra Götalandsregionens blodlager. Sahlgrenska Universitetssjukhusets blodgivningsenheter i Göteborg och Kungälv riskerar att påverkas kraftigt.

– Strejk innebär att vi förlorar cirka 130 – 150 blodpåsar varje vardag, vilket motsvarar ungefär hälften av vad våra patienter i regionen behöver. Strejken skulle därför ge en drastisk minskning av vårt blodlager på mycket kort tid, säger Kerstin Åmark, verksamhetschef Klinisk immunologi och transfusionsmedicin.

För att hantera den hotande blodbristen planeras olika åtgärder. Som ett första steg behöver antalet blodgivningar öka för att stärka lagret inför en eventuell strejk. GeBlods verksamhet vädjar därför till befintliga och nya godkända blodgivare att ta sig tid att ge blod denna vecka.

Kerstin Åmark understryker att verksamheten kommer göra allt för att se till att det finns blod till de patienter som behöver det.

– Detta är en tuff utmaning och vi tackar på förhand för blodgivarnas stöd och engagemang. Varje blodpåse gör skillnad för att rädda liv.

Blod är en färskvara som bara kan lagras i 6 veckor. Mest blod används vid behandling av cancer, planerade operationer, transplantationer, förlossningar och kroniska blodsjukdomar.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}