Fler blodgivare behövs i Göteborgsområdet
Nyhet

Fler blodgivare behövs i Göteborgsområdet

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

När Linnea var 12 år fick hon diagnosen leukemi. Från att ha varit ett friskt barn till att plötsligt vara ett väldigt sjukt barn liknar Linnéa vid att bli utslängd på ett stormigt hav. Hon genomgick starka cellgiftsbehandlingar och för att kroppen skulle klara medicinerna var det avgörande att hon fick blodtransfusioner. ”Jag fick blod nästan varje dag under min behandling, annars hade jag inte överlevt”, berättar Linnéa. Tack vare 168 blodgivare kunde hon bli frisk från cancern. Nu behövs fler livräddande blodgivare i Göteborgsområdet.

I majoriteten av alla cancerbehandlingar behövs blodtransfusioner. Blod används också vid förlossningar, operationer, olyckor och behandling av andra kroniska sjukdomar. I svensk sjukvård behövs i snitt en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är en jämn ström av blodgivare avgörande. Färre personer har gett blod under pandemin både i Sverige och internationellt, och under 2020 minskade antal blodgivningar med 20%. Därför behövs nu fler blodgivare som kan rädda liv.

Du är varmt välkommen att registrera dig som blodgivare om du:

  • Är mellan 18-65 år
  • Väger över 50 kilo
  • Har svenskt personnummer och giltigt ID-handling.
  • Pratar och förstår svenska


Anmäl dig för att bli  blodgivare här eller ring 031- 342 20 40 för att boka tid för första besöket i Göteborg. Kontaktuppgifter till andra blodcentraler i Västra Götaland hittar du här. Din insats gör skillnad, tack för att du räddar liv.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}