GeBlod och ambulanshelikoptern inom Västra Götalandsregionen, VGR, har samarbetat i en filmproduktion med syfte att rekrytera fler blodgivare. De producerade filmerna visar upp verkligheten hos en av sjukvårdens verksamheter där blod används. Förhoppningen är att väcka intresse hos fler att bli blodgivare så att blod alltid finns tillgängligt i svensk sjukvård.
Utan möjlighet att ge blodtransfusioner fungerar inte stora delar av vården. Blodgivarnas betydelse och behovet att rekrytera fler som ger blod är bakgrunden till samarbetet mellan ambulanshelikoptern och GeBlod. Ambulanshelikoptern är en av flera verksamheter i svensk sjukvård där blodgivares insatser är avgörande.
– Att ha med sig både blod och frystorkad plasma i ambulanshelikoptern gör att det är möjligt att behandla svåra blödningar direkt på olycksplatsen eller i helikoptern. Vi hjälper ett stort antal mycket svårt skadade människor och vi tror att en betydande del räddas tack vare att blodtransfusion kan ske snabbt, säger Gabriel Skallsjö, helikopterläkare, ambulanshelikoptern VGR.
Blodgivare räddar liv
Flera av landets ambulanshelikoptrar bär med sig blod och eller frystorkad plasma i sin verksamhet och för att det ska kunna ges blodtransfusioner i luftburen intensivvård måste blodgivare finnas.
– Vi ser vilken skillnad det gör och att blodgivarnas insatser verkligen kan bidra till att rädda liv. Att det finns blodgivare är en förutsättning för att vi ska fortsätta kunna ha med oss blod i helikoptern, säger Per Arnell, verksamhetschef, ambulanshelikoptern VGR.
Filmer ska ge fler blodgivare
Att få veta till vad och när blod används är en stark motivator till att börja ge blod. Därför har filmerna tagits fram för att visa upp hur en sjukvårdens verksamheter använder blod och hur det räddar liv. Produktionen bygger på ett trepartsamarbete mellan GeBlod, ambulanshelikoptern och en kommunikationsbyrå och där ideell tid av volontärer varit betydelsefullt.
– Att få den här möjligheten att på ett visuellt sätt berätta om hur blod används är vi väldigt tacksamma för. Vi är stolta över samarbetet och vi hoppas att filmen ska öka förståelsen för vilken enormt viktig insats våra blodgivare gör och motivera fler människor till att bli blodgivare, säger Ann-Karin Norrman, avdelningschef på Transfusionsmedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
En blick ur verkligheten
Samarbetet har haft fokus på att få fram en verklighetstrogen produktion. Olyckan som filmen visar är fiktiv och den skadade är en statist, men i övrigt är det riktiga hjältar i filmen såsom personal och blodgivare. Anna-Karin förtydligar också att blod inte bara används vid olyckor utan i många olika situationer.
– Mycket blod ges inom cancervården, vid planerade operationer, förlossningar och kroniska blodsjukdomar. Olyckor är ju däremot allt annat än planerade och i dessa lägen är det nödvändigt att det alltid finns blod tillgängligt som kan ges till alla oavsett blodgrupp.
Filmen ”När larmet går kan ditt blod rädda liv” är anpassade i två olika versioner, en 30 sekunders reklamfilm och en längre intervju och är en viktig del i Geblods löpande arbete med rekrytering av blodgivare. Detta är en av de största filmproduktionerna som Geblod varit involverad i och den kommer bland annat att annonseras i TV, bio och Youtube.