Det råder stort behov av blod i landet, främst i storstadsregionerna
Nyhet

Det råder stort behov av blod i landet, främst i storstadsregionerna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Behovet av blod är som störst i storstadsregionerna, där framför allt de stora blodgrupperna O och A har minskat. I Uppsala och Stockholm är situationen akut men stort blodbehov råder även i Skåne, Örebro, Göteborg, Umeå, Östergötland, Dalarna och Kronoberg. 

– I storstäderna genomförs det mer specialistvård, de har större sjukhus med fler patienter. Då går det åt mer blod, säger Ingrid Engström, kommunikatör på blodcentralen i Stockholm.

Semestertider och ökad smittspridning
Att blodlagren minskar under sommaren när många svenskar reser bort är inget ovanligt. Men den ökade smittspridningen av coronaviruset har ställt till det ytterligare de senaste veckorna.

– Speciellt i Stockholm har vi ganska hög frekvens av covidsjuka just nu. Är man sjuk och har influensaliknande symtom ska man inte ge blod utan vänta tills man är helt frisk, säger Ingrid Engström.

– Den här perioden är ofta väldigt känslig då blodgivare har semester och kanske reser bort. Det bedrivs sjukvård året runt även i semestertider och blod är en färskvara, vi kan inte fylla på blodlagren för mycket i förväg och spara det hur länge som helst.

En blodpåse i minuten
Blod som donerats delas upp i tre komponenter och kan ges till tre olika personer. Röda blodkroppar som är den blodkomponent som används mest inom sjukvården håller maximalt i sex veckor. För att möta behovet i Sverige där det används en blodpåse i minuten året om är det därför livsavgörande att ha ett jämnt flöde in med blod. 

Blod används vid olyckor, blodkrävande operationer, förlossningar, kroniska sjukdomar och cancerbehandlingar.

Läs mer: 

Hur blir man blodgivare

Öppettider för blodgivning

Vad händer med blodpåsen

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.