Det råder stort behov av blod i landet, främst i storstadsregionerna
Nyhet

Det råder stort behov av blod i landet, främst i storstadsregionerna

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Behovet av blod är som störst i storstadsregionerna, där framför allt de stora blodgrupperna O och A har minskat. I Uppsala och Stockholm är situationen akut men stort blodbehov råder även i Skåne, Örebro, Göteborg, Umeå, Östergötland, Dalarna och Kronoberg. 

– I storstäderna genomförs det mer specialistvård, de har större sjukhus med fler patienter. Då går det åt mer blod, säger Ingrid Engström, kommunikatör på blodcentralen i Stockholm.

Semestertider och ökad smittspridning
Att blodlagren minskar under sommaren när många svenskar reser bort är inget ovanligt. Men den ökade smittspridningen av coronaviruset har ställt till det ytterligare de senaste veckorna.

– Speciellt i Stockholm har vi ganska hög frekvens av covidsjuka just nu. Är man sjuk och har influensaliknande symtom ska man inte ge blod utan vänta tills man är helt frisk, säger Ingrid Engström.

– Den här perioden är ofta väldigt känslig då blodgivare har semester och kanske reser bort. Det bedrivs sjukvård året runt även i semestertider och blod är en färskvara, vi kan inte fylla på blodlagren för mycket i förväg och spara det hur länge som helst.

En blodpåse i minuten
Blod som donerats delas upp i tre komponenter och kan ges till tre olika personer. Röda blodkroppar som är den blodkomponent som används mest inom sjukvården håller maximalt i sex veckor. För att möta behovet i Sverige där det används en blodpåse i minuten året om är det därför livsavgörande att ha ett jämnt flöde in med blod. 

Blod används vid olyckor, blodkrävande operationer, förlossningar, kroniska sjukdomar och cancerbehandlingar.

Läs mer: 

Hur blir man blodgivare

Öppettider för blodgivning

Vad händer med blodpåsen

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}