Blodomloppet kom tillbaka stort – 87 000 deltagare
Nyhet

Blodomloppet kom tillbaka stort – 87 000 deltagare

Blodomloppet Sveriges turné med sina 20 stopp är nu över för denna gång. Under året har totalt 87 000 deltagare upplevt Blodomloppet, från Umeå i norr till Malmö i syd, från stora Stockholm till lilla Dals-Ed. Blodomloppet fortsätter att sprida sitt syfte om den livsviktiga blodgivningen och sätter samtidigt människor i rörelse.

Blodomloppet har höjt pulsen hos deltagare på såväl raka asfalterade gator som på kuperade naturstigar. Det har inspirerat till en mer hälsosam vardag och till ett förbättrat friskvårdsarbete på tiotusentals arbetsplatser. Arrangemanget har lockat 87 000 deltagare och rekryterat tusentals nya blodgivare som i framtiden tillsammans kommer att kunna rädda tiotusentals liv.

– Det är fantastiskt roligt att loppet kommit tillbaka med sådan kraft. Blodomloppet är en viktigt pusselbit för att rekrytera blodgivare och nu ser vi fram emot att växa ännu mer under 2024, säger Ingrid Johansson, ordförande GeBlod Kommunikation.

Pandemin drabbade motionsarrangemangen hårt under 2020 och följande år. Från att ha kunnat öppna startfållorna för över 100 000 människor fick Blodomloppet under en period nöja sig med att bjuda in de absolut mest trogna löpare på distans. Organisationen har tillsammans med sina arrangörer, lokala idrottsföreningar och blodcentraler, under denna period fått tänka om och prova nytt.

Tack vare det stöd motionsarrangemangsrörelsen fått genom Riksidrottsförbundet har Blodomloppet kunnat komma ut på andra sidan igen, på väg tillbaka till vad som var normalläget. Tack vare det ekonomiska stödet och extra insatser kunde loppet under 2023 åter växa och till och med utöka verksamheten med nya städer som vill göra Blodomloppet till en återkommande höjdpunkt i kommunen. Arrangörsföreningarna kan återigen räkna med ett överskott från arrangemangen för att satsa på ungdomarnas förutsättningar för idrott och se Blodomloppet som en viktig komponent för att lyfta den viktiga blodgivningen.

Fakta:

Blodomloppet är Sveriges största motionsloppsserie med deltagare i 20 städer. Syftet är att uppmärksamma behovet av blodgivning och främja en hälsosam livsstil. Det är blodverksamheterna tillsammans med de lokala föreningarna som arrangerar loppen och allt överskott går till ungdomsverksamhet samt att främja vikten av den livsviktiga blodgivningen. Blodomloppet har arrangerats sedan 1993.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}