Blodlagret förbättrat – mer blod behövs
Nyhet

Blodlagret förbättrat – mer blod behövs

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Västra Götalandsregionen slog i förra veckan larm om akut blodbrist. Regionens sjukhus uppmanades att, om möjligt, skjuta på vissa operationer. Blodlagret har nu förbättrats men mer blod behövs.

Tack vare den goda responsen av blodgivare som har agerat under förra veckan så har verksamheten nu fått kontroll på blodlagret. Alla GeBlods enheter har varit näst intill fullbokade och många nya blodgivare har anmält sig. 

– Vi är oerhört tacksamma för allas insatser och vill rikta ett stort tack till alla som hjälpt till att vända situationen från krisnivå till stabilt läge, säger Ulrika Ljung på GeBlod inom Västra Götalandsregionen.

Utan blodgivare är det svårt att bedriva stora delar av den avancerade vården. Sjukvården har stor åtgång av blod så behovet av blodgivarnas insatser är fortfarande högt.

– Vi får inte tappa fart utan vi behöver fortsätta i den här takten i minst ett par veckor till, säger Ulrika.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}