Blodgivarnas insatser behövs även i semestertider
Nyhet

Blodgivarnas insatser behövs även i semestertider

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten och det gäller också under semestertider. På sommaren reser många blodgivare iväg och tänker kanske inte i första hand på att ge blod. Då finns det risk att blodlagren inte fylls på i den takt som behövs, och blodbrist kan uppstå i landet.

GeBlod uppmuntrar därför blodgivare till att planera in ett besök till blodcentralen eller blodbussen även under sin sommarledighet.

– Behovet av blod tar inte semester, vi behöver kontinuerlig påfyllning av blod hela sommaren. Olyckor, transplantationer och cancerbehandlingar sker året runt, säger Jonas Nordberg, överläkare på GeBlod i Skåne.

Tillgången på blod varierar i landet och i storstadsregioner med specialistsjukvård är behovet av påfyllning större än på mindre orter. Som blodgivare kan du alltid kontakta närmaste blodcentral för att höra hur behovet ser ut. 

Om du reser i Sverige och vistas på en annan ort så finns det dessutom möjlighet att på vissa orter i landet ge blod som gästblodgivare. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.