Blodgivarnas insatser behövs även i semestertider
Nyhet

Blodgivarnas insatser behövs även i semestertider

I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten och det gäller också under semestertider. På sommaren reser många blodgivare iväg och tänker kanske inte i första hand på att ge blod. Då finns det risk att blodlagren inte fylls på i den takt som behövs, och blodbrist kan uppstå i landet.

GeBlod uppmuntrar därför blodgivare till att planera in ett besök till blodcentralen eller blodbussen även under sin sommarledighet.

– Behovet av blod tar inte semester, vi behöver kontinuerlig påfyllning av blod hela sommaren. Olyckor, transplantationer och cancerbehandlingar sker året runt, säger Jonas Nordberg, överläkare på GeBlod i Skåne.

Tillgången på blod varierar i landet och i storstadsregioner med specialistsjukvård är behovet av påfyllning större än på mindre orter. Som blodgivare kan du alltid kontakta närmaste blodcentral för att höra hur behovet ser ut. 

Om du reser i Sverige och vistas på en annan ort så finns det dessutom möjlighet att på vissa orter i landet ge blod som gästblodgivare. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}