1 500 blodgivare behöver ge blod varje vardag inför jul
Nyhet

1 500 blodgivare behöver ge blod varje vardag inför jul

För att kunna bedriva både planerad vård och akutverksamhet samt ha beredskap för trauma- och katastrofläge under decemberveckorna behöver blodlagren fyllas på. Blodgivarnas besök är extra viktiga inför större högtider och fram till jul och nyår behöver Sveriges sjukvård 1 500 blodpåsar varje vardag och blodbehovet är som störst i storstadsregionerna.

– Mycket blod behövs inför jul och nyår eftersom färre blodgivare ger blod under högtider och ledigheter, röda dagar gör det extra viktigt att fylla på när det är möjligt, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod Kommunikation

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov under jul- och nyårshelgerna.

Blodet används till exempel vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer och kroniska sjukdomar. Enskilda händelser som till exempel en olycka eller en blödning under en operation kan snabbt minska blodlagret.

– Alla blodgrupper behövs och vi hoppas att många av våra blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul. Jag har svårt att tänka mig en bättre julklapp än den som räddar liv, säger Ingrid Johansson.

Behovet är särskilt stort i de större städerna där universitetssjukhusen finns.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.