Situationen är pressad – brist på flera blodgrupper
Nyhet

Situationen är pressad – brist på flera blodgrupper

De senaste veckorna har tärt på regionens blodlager. Nu är situationen extra svår och bristen på blod riskerar gå ut över planerade operationer i Västra Götalandsregionen. De kan tvingas ställas in om det inte finns tillräckligt med blod; en åtgärd som tas för att kunna hålla akutsjukvård i gång och ha beredskap för trauma och katastrofläge.

Nu behövs omedelbar påfyllning av blodgrupperna O -, B – och A+.

– Stora delar av sjukvården drabbas, planerade operationer kan tvingas ställas in om blodlagret är för lågt och det är något vi behöver undvika, säger Anna-Karin Norrman, avdelningschef på Transfusionsmedicin.

Under sommarmånaderna brukar inflödet av blod vara lägre, men nu är åtgången av blod större än inflödet. Semester och resor utomlands med efterföljande karenser är anledningar som påverkar blodgivningen, färre blodgivare ger blod.

– Vi förstår att semesterplaner och resor försvårar. Nu är dock situationen så akut så vi ber de blodgivare som är på hemmaplan och har en halvtimme över att hjälpa till. Det finns flera lediga bokningsbara tider både på GeBlod i Nordstan och Frölunda Torg, säger Anna-Karin.

Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar, och eftersom blodet bara kan lagras i sex veckor är ett jämnt flöde av blodgivare avgörande, även under semestrarna.

GeBlod.nu/har-finns-vi hittar du öppettider och där du enkelt kan boka din tid online.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}