Situationen är pressad – brist på flera blodgrupper
Nyhet

Situationen är pressad – brist på flera blodgrupper

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

De senaste veckorna har tärt på regionens blodlager. Nu är situationen extra svår och bristen på blod riskerar gå ut över planerade operationer i Västra Götalandsregionen. De kan tvingas ställas in om det inte finns tillräckligt med blod; en åtgärd som tas för att kunna hålla akutsjukvård i gång och ha beredskap för trauma och katastrofläge.

Nu behövs omedelbar påfyllning av blodgrupperna O -, B – och A+.

– Stora delar av sjukvården drabbas, planerade operationer kan tvingas ställas in om blodlagret är för lågt och det är något vi behöver undvika, säger Anna-Karin Norrman, avdelningschef på Transfusionsmedicin.

Under sommarmånaderna brukar inflödet av blod vara lägre, men nu är åtgången av blod större än inflödet. Semester och resor utomlands med efterföljande karenser är anledningar som påverkar blodgivningen, färre blodgivare ger blod.

– Vi förstår att semesterplaner och resor försvårar. Nu är dock situationen så akut så vi ber de blodgivare som är på hemmaplan och har en halvtimme över att hjälpa till. Det finns flera lediga bokningsbara tider både på GeBlod i Nordstan och Frölunda Torg, säger Anna-Karin.

Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar, och eftersom blodet bara kan lagras i sex veckor är ett jämnt flöde av blodgivare avgörande, även under semestrarna.

GeBlod.nu/har-finns-vi hittar du öppettider och där du enkelt kan boka din tid online.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.