Rädda liv på arbetstid – blodbehovet stort under pandemin
Nyhet

Rädda liv på arbetstid – blodbehovet stort under pandemin

Färre personer har gett blod under pandemin, både i Sverige och internationellt. Nu när sjukvården behöver ta igen vård som fått vänta, råder blodbrist i många regioner. Precis innan pandemin bröt ut, i november 2019, lanserade Sveriges blodcentraler satsningen ”Rädda liv på arbetstid”. Hundratals företag och organisationer har anslutit sig och fler behövs.

Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till. Därför är det glädjande att hundratals arbetsgivare nu uppmuntrar sina medarbetare att ge blod på arbetstid i satsningen ”Rädda liv på arbetstid”. Även när många arbetar hemifrån kan arbetsgivare hjälpa till och påminna och uppmuntra till blodgivning. Microsoft Sverige är ett av de företag som engagerat sig i Rädda liv på arbetstid ända sedan starten. Region Skåne har länge varit föregångare i offentlig sektor, genom att uppmuntra till blodgivning på arbetstid.

– Vi på Microsoft tycker att Rädda liv på arbetstid är ett viktigt initiativ som dessutom ger våra medarbetare möjligheten att bidra till samhällsnyttan. Nu hoppas vi självklart att ännu fler tar möjligheten att rädda liv på arbetstid, säger Steve Sugg, HR-chef på Microsoft Sverige.

– Vi behöver fler blodgivare för att rädda liv, därför kan våra medarbetare i Region Skåne ge blod på arbetstid när jobbet så tillåter. Om vår sjukvård ska fungera behöver vi fler som ger blod och en ständig ström av blodgivare. Vi ser gärna att fler företag och organisationer uppmuntrar sina anställda att ge blod på detta sätt, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

För den som är mellan 18 och 60 år samt frisk, är chansen stor att kunna ge blod. Som mest kan man ge blod fyra gånger om året och hela besöket tar 30-45 minuter.

– Fler behöver ge blod för att vår sjukvård ska fungera. Blod används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn. Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig för Blodcentralen i Region Stockholm och talesperson för GeBlod.

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}