Internationella blodgivardagen: Fler nya blodgivare trots pandemin
Nyhet

Internationella blodgivardagen: Fler nya blodgivare trots pandemin

Fler gick från ord till handling under 2021 – 30 136 personer gav blod för första gången under året. Det är en ökning med sex procent från 2020. Men antalet blodgivare som regelbundet ger blod fortsätter att minska.

Internationella blodgivardagen arrangeras av World Health Organization, WHO, den 14 juni med syfte att uppmärksamma blodgivarnas betydelse och behovet av säker blodhantering. Cirka 100 000 patienter fick blodtransfusioner i Sverige under 2021. Blodet gavs av 198 709 blodgivare.

– Det är glädjande att se en ökning bland de som kom för att ge sin första blodpåse. 2021 var ju precis som 2020 ett år präglat av pandemi, så ökningen var en positiv överraskning. Förhoppningsvis fortsätter de nya blodgivarna att besöka oss i många år framöver, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod Kommunikation.

Antalet blodgivare fortsätter sjunka

Däremot bryter inte 2021 års statistik den fleråriga trenden där blodgivarna blir färre för varje år.

Behovet att rekrytera blodgivare är konstant och fler blodgivare behövs i Sverige. Ett initiativ startat av Sveriges blodcentraler för att få fler att ge blod är kampanjen ”Rädda liv på arbetstid” där företag och organisationer deltar genom att göra det möjligt för medarbetarna att ge blod på arbetstid.

– Företag och organisationer gör en samhällsviktig insats genom att gå med i kampanjen. De hjälper till så att fler personer får tid att ge blod. Vi behöver bli fler blodgivare i Sverige för att säkra landets blodtillgång, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod kommunikation.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov. Blod används vid bland annat cancerbehandlingar, operationer och förlossningar.

Statistiken är sammanställd av Svenska blodalliansen (Swedish Blood Alliance) och finns i sin helhet på SweBA.se.

Temat för internationella blodgivardagen 2022 understryker det solidariska i att ge blod. Mer om dagen och årets tema finns på WHOs hemsida.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}