GeBlod på Sävehofdagen den 18 februari
Nyhet

GeBlod på Sävehofdagen den 18 februari

Rädda liv på arbetstid

Den 18 februari är det Sävehofsdagen på Partille Arena. GeBlod kommer vara på plats med blodmobilen, där man både kan ge blod och bli blodgivare under dagen. Tillfället ges av det samarbete GeBlod och IK Sävehof har sedan 2021, med mål att fler ska bli blodgivare.

-Vi hoppas intresset blir stort för att blodgivare under denna sportlovsdag, säger Anette Tingets, CSR-ansvarig på IK Sävehof

GeBlod och IK Sävehof har haft ett samarbete sedan hösten 2021. Spelare från både herrlaget och damlaget har bland annat besökt GeBlod vid flera tillfällen för att bli blodgivare och inspirera andra att göra detsamma.

-Jag är stolt över lagets engagemang, eftersom jag själv sedan tidigare är blodgivare, säger Linus Ekman, andretränare i herrlaget. Förhoppningsvis kan spelarna och vi ledare inspirera unga och deras föräldrar att ge blod, eftersom det är så viktigt. 

Den 18 februari finns möjlighet att bli blodgivare på Partille arena. Blodmobilens öppettider är 12:00-17:00. Under eftermiddagen pågår flera aktiviteter för hela familjen på arenan och det kommer även spelas två handbollsmatcher.

-För att engagera fler så bjuder vi de 20 första som blir blodgivare i blodmobilen på 2 stycken biljetter till en av matcherna under eftermiddagen, berättar Anette Tingets, CSR-ansvarig på IK Sävehof. Även de första 20 blodgivarna som besöker GeBlods monter får matchbiljetter, såklart!

Mer information finns på IK Sävehofs hemsida.

På bilden ger Linus Ekman blod på GeBlod i Nordstan på internationella blodgivardagen tillsammans med lagkamrater från IK Sävehof. Fotograf: Tommy Holl.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}