Fler blodgivare behöver ge blod just nu
Nyhet

Fler blodgivare behöver ge blod just nu

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Blodgivare och sjuksköterska

Just nu är blodlagret i Västra Götalandsregionen någorlunda stabilt, med undantag för blodgrupperna  O+, A+ och A- som på kort tid har minskat. Främst i Göteborg. Situationen bevakas noga och sms har skickats till regionens blodgivare med uppmaning att komma och ge blod.

Nivåerna i blodlagret varierar över tid och kan ändras snabbt beroende på enstaka patienters specialbehov och om någon blöder väldigt mycket. Situationen bedöms inte vara värre än tidigare somrar, men verksamheten ser att inflödet av blod ligger ovanligt lågt. Det beror troligtvis på att många blodgivare har semester eller befinner sig utomlands.

– Fyller vi inte på med blod den närmaste tiden kommer vi definitivt hamna i en akut blodbristsituation i augusti. Det finns lediga tider både på GeBlod i Nordstan och Frölunda torg och våra givare är extra välkomna dit, säger verksamhetschef Kerstin Åmark på Klinisk immunologi och transfusionsmedicin. 

I Västra Götalandsregionen tillhör blodverksamheterna sedan 2021 en gemensam organisation, med undantag för sjukhuset i Skövde. Det innebär att blodverksamheterna i regionen nu samarbetar om lagerhållningen för blodkomponenter på ett mer effektivt sätt.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.