Blodomloppet växer – Västra Götaland sticker ut
Nyhet

Blodomloppet växer – Västra Götaland sticker ut

Blodomloppet är Sveriges största motionslopp med upp till 100 000 deltagare och nytt för i år är att loppet arrangeras på fyra orter i Västra Götaland, flest i hela Sverige.

Blodomloppet ger möjlighet att kombinera motion med att göra något gott för samhället genom att uppmärksamma behovet av blodgivning.

– Att se hur det har vuxit från två lopp med ett tusental deltagare till i år 25 lopp i 24 städer med upp till 100 000 deltagare är imponerande, säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod.

Västra Götaland sticker ut med fyra lopp i årets arrangemang plus distansloppet. Det är fler antal lopp i Västra Götaland än i något annat län i Sverige.

– Det visar på engagemang och vilja hos människor att uppmärksamma blodgivningen samtidigt som de främjar en hälsosam livsstil, fortsätter Ulrika.

I år kommer Blodomloppet arrangeras på följande orter i Västra Götaland.

  • 13 maj i Dals-Ed
  • 10 juni i Göteborg
  • 23 augusti i Munkedal
  • 2 september i Borås
  • 1 maj – 30 september Distansloppet

 

Du kan promenera, jogga eller springa fem eller 10 kilometer tillsammans med dina arbetskamrater och vänner. Om du anmäler ett lag på fem personer erbjuds en picknickkasse att avsluta kvällen med.

Blodomloppet arrangeras av lokala idrottsföreningar i samarbete med GeBlod. 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}