Blodomloppet Sveriges turné med sina 20 stopp är nu över för denna gång. Under året har totalt 87 000 deltagare upplevt Blodomloppet, från Umeå i norr till Malmö i syd, från stora Stockholm till lilla Dals-Ed. Blodomloppet fortsätter att sprida sitt syfte om den livsviktiga blodgivningen och sätter samtidigt människor i rörelse.
Blodomloppet har höjt pulsen hos deltagare på såväl raka asfalterade gator som på kuperade naturstigar. Det har inspirerat till en mer hälsosam vardag och till ett förbättrat friskvårdsarbete på tiotusentals arbetsplatser. Arrangemanget har lockat 87 000 deltagare och rekryterat tusentals nya blodgivare som i framtiden tillsammans kommer att kunna rädda tiotusentals liv.
– Det är fantastiskt roligt att loppet kommit tillbaka med sådan kraft. Blodomloppet är en viktigt pusselbit för att rekrytera blodgivare och nu ser vi fram emot att växa ännu mer under 2024, säger Ingrid Johansson, ordförande GeBlod Kommunikation.
Pandemin drabbade motionsarrangemangen hårt under 2020 och följande år. Från att ha kunnat öppna startfållorna för över 100 000 människor fick Blodomloppet under en period nöja sig med att bjuda in de absolut mest trogna löpare på distans. Organisationen har tillsammans med sina arrangörer, lokala idrottsföreningar och blodcentraler, under denna period fått tänka om och prova nytt.
Tack vare det stöd motionsarrangemangsrörelsen fått genom Riksidrottsförbundet har Blodomloppet kunnat komma ut på andra sidan igen, på väg tillbaka till vad som var normalläget. Tack vare det ekonomiska stödet och extra insatser kunde loppet under 2023 åter växa och till och med utöka verksamheten med nya städer som vill göra Blodomloppet till en återkommande höjdpunkt i kommunen. Arrangörsföreningarna kan återigen räkna med ett överskott från arrangemangen för att satsa på ungdomarnas förutsättningar för idrott och se Blodomloppet som en viktig komponent för att lyfta den viktiga blodgivningen.
Fakta:
Blodomloppet är Sveriges största motionsloppsserie med deltagare i 20 städer. Syftet är att uppmärksamma behovet av blodgivning och främja en hälsosam livsstil. Det är blodverksamheterna tillsammans med de lokala föreningarna som arrangerar loppen och allt överskott går till ungdomsverksamhet samt att främja vikten av den livsviktiga blodgivningen. Blodomloppet har arrangerats sedan 1993.