Två av Sveriges mest hängivna givare finns i Värmland
Nyhet

Två av Sveriges mest hängivna givare finns i Värmland

Två givare som donerar plasma

Möt två av Sveriges mest hängivna plasmagivare; Agneta Bytoft och Pär Hyllienmark har varit plasmagivare i många år. Slår man ihop deras insatser har de tillsammans donerat 1 631 gånger. Imponerande, eller hur?

Agneta startade sin blod och plasmagivningsbana i Karlstad i början av 60-talet. Hon gav först blod, men fick sedan frågan om hon skulle vilja prova att ge plasma, vilket hon kunde tänka sig. Agneta är idag uppe i otroliga 836 givningar.

– Jag ser det som en självklarhet att ge plasma, det är något som ingår i min rutin, säger Pär.

Pär startade sin karriär som blod- och plasmagivare i Filipstad på 70-talet, och började efter något år att ge i Karlstad. Pär har gett blod och plasma hela 795 gånger och han kommer fortsätta ge plasma var fjortonde dag så länge han är frisk.

Stort tack till Agneta, Pär och landets alla plasmagivare för era viktiga insatser!

Plasma används ofta vid större blödningar och brännskador och läkemedel som utvinns av plasma används till blödarsjuka patienter och vid behandling av sjukdomar i immunförsvaret. I Karlstad och i Örebro där man bedriver större plasmagivningsverksamhet efterlyser man fler blodgivare som kan tänka sig att börja ge plasma.

Länkar:
Mer om plasmagivning 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}