Tidsbokning på blodcentralen i Västerås
Nyhet

Tidsbokning på blodcentralen i Västerås

Tack för att du lämnar blod och fortsätter besöka oss under de speciella tider som råder.

Vi har sedan tidigare bland annat vidtagit nedanstående åtgärder för att anpassa oss till gällande restriktioner under pandemin.

  • Personal stannar hemma vid minsta symtom eller hushållssmitta.
  • Intervallerna för drop in-tider har kortats ner för att minska trängsel i lokalerna.
  • Skyddsutrustning används enligt rekommendation från Enheten för smittskydd och vårdhygien.

 

Som ytterligare en åtgärd för att minska risken för smitta inför vi tidsbokning från 1 februari för alla blodgivare på Blodcentralen i Västerås. Senaste året har vi tillämpat detsamma på blodtrailern med gott resultat. Vi ser att tidsbokad blodgivning ger minskad trängsel då blodgivare anländer till oss mer utspritt under våra öppettider. Det innebär även minskad väntetid för dig.

Kallelse kommer skickas ut som vanligt ett par veckor innan din blodgivning. Passar inte tiden uppskattar vi om du bokar om den. Kan du inte komma på din bokade tid, boka gärna av så vi istället kan ge tiden till någon annan.

Enklast bokar du om din tid direkt via hemsidan.

Vi ser gärna att du kommer i så nära anslutning till din bokade tid som möjligt. Kommer du till oss utan tidsbokning gör vi vårt yttersta att ta emot dig i mån av tid.

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}