Socialstyrelsen lanserar en nationell kampanj för att uppmärksamma behovet av fler blodgivare i Sverige. Målet är att fördubbla antalet blodgivare för att säkerställa att sjukvården har tillräckligt med blod till vardags, och vid en krissituation.
I Sverige är cirka 200 000 personer aktiva blodgivare, men Socialstyrelsen bedömer att det behövs dubbelt så många för att täcka sjukvårdens behov. En opinionsundersökning från maj 2024 visar att drygt 6 av 10 vuxna svenskar kan tänka sig att ge blod, men trots det är det bara några få procent av befolkningen som faktiskt gör det. Orsakerna till detta är bland annat tidsbrist, okunskap om hur det går till och hur viktigt blodgivning är samt rädsla för nålar.
Det övergripande syftet med kampanjen är att lyfta den inneboende kraft alla bär på och betona rollen som blodgivare spelar för samhället. Temat för kampanjen är ”Du bär på någon annans framtid.”
– Med kampanjen vill vi förmedla känslan att om du ger blod kan du hjälpa någon annan att få en åttonde födelsedag, att åka på sin drömresa eller att en kris vänds till hopp. En hjälp som hela tiden pulserar i våra ådror, säger Cecilia Gomez, projektledare på Socialstyrelsen.
Varje år behöver 100 000 personer få blod för bland annat behandling av cancer och kroniska sjukdomar, under planerade operationer, förlossningar och vid olyckor. Blod framställs inte på konstgjord väg så varje påse blod kommer från en människa som valt att ge/hjälpa till. Tillgången till blodgivare är också avgörande för beredskap inför kris och krig.
– Vi hoppas att många tar steget att bli blodgivare, och att de som inte kan ge blod själva bidrar genom att sprida budskapet vidare, säger Ulrika Ljung, ordförande GeBlod Kommunikation.