Sjukhusclowner blir blodgivare
Nyhet

Sjukhusclowner blir blodgivare

Clownerna på Clownkliniken arbetar året runt med att höja livskvalitén för barn, vuxna och äldre på sjukhus och äldreboenden i västra Sverige. Främst träffar de barnen på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. När blodmobilen var på plats på Östra sjukhuset tog de sitt engagemang ett steg längre och besökte blodmobilen för att bli blodgivare. ”Vi vill göra vad vi kan för att uppmärksamma blodgivningen” säger Maja Ringstad, verksamhetsledare på Clownkliniken.

Maja Ringstad och Kristin Rode jobbar som clowner på Clownkliniken. Syftet med clownernas närvaro på sjukhusen är att ge kraft, lust och inspiration till de som behöver, främst till de sjuka barn de träffar på Drottning Silvias Barnsjukhus.

– Som clowner fångar vi upp ögonblicket, berättar Maja. Vi möter upp där vi behövs, för den som behöver, i just den stunden. Ibland handlar det om att ha roligt, ibland behöver någon bearbeta känslor. Då finns vi där.

Maja och Kristin träffar ofta barn som har cancer på sjukhuset. För barnen som går igenom en cancerbehandling är blodtransfusioner livsviktiga för att kroppen ska orka den tuffa behandlingen.

– Vi träffar många barn som är cancersjuka, och de måste ju nästan alltid få blod. Ibland måste de spendera en hel dag på sjukhuset för att få transfusionerna, och det blir väldigt långtråkigt. Då kommer vi en stund och piggar upp, berättar Maja

Det är av den anledningen Maja och Kristin besöker blodmobilen. De vet hur avgörande blodet är för många av de barn de träffar, och de vill bidra. Därför blir Maja och Kristins clownkaraktärer Loppa och Jonas blodgivare för att hjälpa till att uppmärksamma blodgivningen.

– Vi vill hjälpa till med det vi kan, säger Kristin. Vi vill påminna om blodgivningen, hur viktigt det är att ge, och att blod faktiskt inte finns om inte någon ger det.

Vill du se fler bilder och film från Loppa och Jonas besök på blodmobilen kan du gå in på GeBlods instagram! Vill du läsa mer om Clownkliniken och deras viktiga arbete kan du göra det här.  

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}