Sjukhusclowner blir blodgivare
Nyhet

Sjukhusclowner blir blodgivare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Clownerna på Clownkliniken arbetar året runt med att höja livskvalitén för barn, vuxna och äldre på sjukhus och äldreboenden i västra Sverige. Främst träffar de barnen på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg. När blodmobilen var på plats på Östra sjukhuset tog de sitt engagemang ett steg längre och besökte blodmobilen för att bli blodgivare. ”Vi vill göra vad vi kan för att uppmärksamma blodgivningen” säger Maja Ringstad, verksamhetsledare på Clownkliniken.

Maja Ringstad och Kristin Rode jobbar som clowner på Clownkliniken. Syftet med clownernas närvaro på sjukhusen är att ge kraft, lust och inspiration till de som behöver, främst till de sjuka barn de träffar på Drottning Silvias Barnsjukhus.

– Som clowner fångar vi upp ögonblicket, berättar Maja. Vi möter upp där vi behövs, för den som behöver, i just den stunden. Ibland handlar det om att ha roligt, ibland behöver någon bearbeta känslor. Då finns vi där.

Maja och Kristin träffar ofta barn som har cancer på sjukhuset. För barnen som går igenom en cancerbehandling är blodtransfusioner livsviktiga för att kroppen ska orka den tuffa behandlingen.

– Vi träffar många barn som är cancersjuka, och de måste ju nästan alltid få blod. Ibland måste de spendera en hel dag på sjukhuset för att få transfusionerna, och det blir väldigt långtråkigt. Då kommer vi en stund och piggar upp, berättar Maja

Det är av den anledningen Maja och Kristin besöker blodmobilen. De vet hur avgörande blodet är för många av de barn de träffar, och de vill bidra. Därför blir Maja och Kristins clownkaraktärer Loppa och Jonas blodgivare för att hjälpa till att uppmärksamma blodgivningen.

– Vi vill hjälpa till med det vi kan, säger Kristin. Vi vill påminna om blodgivningen, hur viktigt det är att ge, och att blod faktiskt inte finns om inte någon ger det.

Vill du se fler bilder och film från Loppa och Jonas besök på blodmobilen kan du gå in på GeBlods instagram! Vill du läsa mer om Clownkliniken och deras viktiga arbete kan du göra det här.  

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.