Regeringsuppdrag ska ge fler blodgivare
Nyhet

Regeringsuppdrag ska ge fler blodgivare

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Fler svenskar behöver bli blodgivare. Regeringen ger därför Socialstyrelsen i uppdrag att öka antalet blodgivare i Sverige. Ett uppdrag som ska ske tillsammans med regionblodcentralernas nätverk GeBlod kommunikation.

Blodgivare är livsviktiga i Sverige. Det är särskilt viktigt vid händelser där många skadas. Regeringen har nu gett Socialstyrelsen i uppdrag att genom en informationsinsats öka antalet blodgivare.
Uppdraget sker tillsammans med regionerna om hur en nationell insats kan komplettera den kommunikation som redan sker regionalt och nationellt via nätverket Geblod kommunikation.

– Vi är väldigt glada över att regeringen har uppmärksammat hur viktigt blodgivning är. Vi ser fram emot att dela med oss av den kunskap som vi har. Med dessa extra insatser hoppas vi att fler gör valet att bli blodgivare, säger Enisa Deumic, talesperson GeBlod kommunikation.

I dag ger 2-3 procent av befolkningen blod regelbundet. Att kunna ha ett stort antal blodgivare som kan kallas in om det blir brist på blod eller vid händelser med många skadade skulle hjälpa både den dagliga sjukvården och vara viktigt ur ett beredskapsperspektiv.

– Den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska ha en god tillgång på blod och blodprodukter till vardags, vid brist eller större händelser med många skadade är att tillräckligt många blodgivare kan mobiliseras, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande från regeringen.

Regeringen ger Socialstyrelsen 2 miljoner kronor för uppdraget och det ska redovisas i sin helhet till socialdepartementet senast den 17 mars 2026.

Läs hela pressmeddelandet här: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2023/04/informationsinsats-ska-oka-antalet-blodgivare-i-sverige/

På bilden syns, från vänster Susanna sjuksköterska, sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson, ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och sjuksköterska Amal.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}