Fler räddar liv på arbetstid – VGR med i satsningen
Nyhet

Fler räddar liv på arbetstid – VGR med i satsningen

I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Samtidigt är tidsbrist en anledning till att många inte ger blod, trots att de gärna vill. Därför har Västra Götalandsregionen (VGR) beslutat att alla medarbetare får möjlighet att ge blod på arbetstid.

– Tillgången till blod i vår verksamhet är livsavgörande. Därför vill vi underlätta för alla medarbetare att få in blodgivningen i vardagspusslet samtidigt som vi bidrar till att stärka blodlagret, säger HR-direktör Marina Olsson.

Anledningen till att det behövs många blodgivare, är att blod bara kan lagras i sex veckor. Blod är en livsviktig komponent inom sjukvården som räddar tusentals människor varje år. Genom att bli blodgivare bidrar du till att det alltid finns blod vid operationer, cancerbehandlingar, olyckor eller svåra förlossningar. 

– Att Västra Götalandsregionen möjliggör för medarbetare att ge blod på arbetstid är jag stolt över, av flera anledningar. Dels underlättar det för medarbetarna att ge blod, vilket förhoppningsvis gör att fler kan ge. I förlängningen leder det till stärkta blodlager i Västra Götaland. Det visar också att arbetsgivaren prioriterar blodgivningen, vilket har ett viktigt signalvärde både för blodgivarna och för andra organisationer som förhoppningsvis kan göra samma sak, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin i VGR.

Sedan tidigare är Region Stockholm, Region Skåne, Region Östergötland och 420 andra företag och organisationer med i satsningen. 

Läs mer om kampanjen Rädda liv på arbetstid. 

Text: Anneli Permer/Isabel Olsson

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}