I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Samtidigt är tidsbrist en anledning till att många inte ger blod, trots att de gärna vill. Därför har Västra Götalandsregionen (VGR) beslutat att alla medarbetare får möjlighet att ge blod på arbetstid.
– Tillgången till blod i vår verksamhet är livsavgörande. Därför vill vi underlätta för alla medarbetare att få in blodgivningen i vardagspusslet samtidigt som vi bidrar till att stärka blodlagret, säger HR-direktör Marina Olsson.
Anledningen till att det behövs många blodgivare, är att blod bara kan lagras i sex veckor. Blod är en livsviktig komponent inom sjukvården som räddar tusentals människor varje år. Genom att bli blodgivare bidrar du till att det alltid finns blod vid operationer, cancerbehandlingar, olyckor eller svåra förlossningar.
– Att Västra Götalandsregionen möjliggör för medarbetare att ge blod på arbetstid är jag stolt över, av flera anledningar. Dels underlättar det för medarbetarna att ge blod, vilket förhoppningsvis gör att fler kan ge. I förlängningen leder det till stärkta blodlager i Västra Götaland. Det visar också att arbetsgivaren prioriterar blodgivningen, vilket har ett viktigt signalvärde både för blodgivarna och för andra organisationer som förhoppningsvis kan göra samma sak, säger Jan Holgersson, verksamhetschef för Klinisk immunologi och transfusionsmedicin i VGR.
Sedan tidigare är Region Stockholm, Region Skåne, Region Östergötland och 420 andra företag och organisationer med i satsningen.
Läs mer om kampanjen Rädda liv på arbetstid.
Text: Anneli Permer/Isabel Olsson