Pers ”vana” räddar liv – har gett blod 130 gånger
Nyhet

Pers ”vana” räddar liv – har gett blod 130 gånger

Per ger blod på brits och personal Gofran står bredvid

Per började ge blod för ett par generationer sen. Han har gett blod 130 gånger sedan 1980 och därför varit med och räddat upp till 390 liv. Det har blivit en livsviktig vana och nu känner han sig som hemma på blodcentralen. 

− Jag började ge blod innan du var född! skojar Per med Gofran Faraj, biomedicinsk analytiker på GeBlod i Kristianstad.

Vad är det som gör att Per ständigt återkommer och ger blod? För honom är det helt enkelt livsviktigt att rädda liv.

− Nu har jag fått en vana att gilla att vara här, säger han och ser glad ut.

Extra eftertraktad

Han har en sällsynt blodgrupp och är därmed extra ”eftertraktad” som blodgivare, skojar han.

− Jag kan ge blod till alla tack vare min blodgrupp. Blod behövs för att rädda liv. Du kan själv hamna i en situation när du behöver blod.

Pappa lockade

Per blev tidigt inskolad i blodgivningen. Redan som liten tänkte han på hur viktigt det var att hjälpa andra.

− Pappa lockade mig tidigt att tänka på att bli blodgivare. Blod är något som vi inte kan tillverka. Nu vet jag själv hur viktigt det är, både med tanke på forskning och läkemedel.

Trevliga besök

På GeBlods blodgivarmottagning i Kristianstad trivs han alltid och känner sig välkommen.

− Här känner jag att personalen är mycket kompetent. Det är trevligt här! Så länge det går kommer jag att vara en trogen blodgivare. Numera får jag också en bra check på blodtrycket.

Används direkt

Ett SMS i hans mobil visar när blodet ges till en patient och kommer till nytta. Blod behövs vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn.

− Tänk att blodet används direkt i hälso- och sjukvården! säger Per och ler stort innan han lämnar GeBlod – för att snart komma tillbaka.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}