Masoud Owji springer alla Blodomlopp
Nyhet

Masoud Owji springer alla Blodomlopp

Snart 25 år har gått sedan diskoteksbranden i Göteborg som nästan kostade Masoud Owji livet. I dag lever han för löpning och springer 4-6 mil i veckan. I år är han ambassadör för Blodomloppet, och ska springa alla 19 lopp.

– Utan blodgivningen hade jag inte varit här i dag, säger han.

Det är svårt att tänka sig att en person som Masoud har legat i en sjukhussäng under ett helt år. I dag driver han det egna företaget Variative AB i Göteborg, bor i Umeå och springer nästan varje dag. Under perioden maj-september ska han springa för blodgivningen. Alla 19 lopp, från nere i Malmö upp till Umeå, ska han springa.

– Jag tänkte dessutom cykla mellan alla städer, säger han för att sen bryta ut i skratt:

– Nej då, jag ska åka tåg. Men jag har cyklat genom delar av Sverige och skulle gärna komplettera sträckan Umeå-Göteborg som saknas just nu. Kanske gör jag det i sommar under sommaruppehållet.

”Ibland tänker jag på det och då blir det tufft”

Masoud fokuserar på nutiden och framtiden. Han har knappt tid att tänka på det förflutna. På det som hände på diskoteket på Backaplan i Göteborg 1998 där 63 personer omkom och då en nästan 18-årig Masoud drabbades av tredje gradens brännskador på nästan 30% av kroppen.

– Jag har förlikat mig med det. Det är en del av livet.  Dessutom blir min historia en del av mitt jobb. Men ibland tänker jag för mycket på det och då blir det tufft, säger han.

Den nu 42-årige Masoud har tagit med sig sina erfarenheter och kunskap in i det företag han driver i dag.

– Jag har startat företaget Variative, som erbjuder utbildning, hjälpmedel och tekniska lösningar för att hjälpa personer med funktionsvariation att fungera bättre på sina arbetsplatser, berättar han.

Använder löpningen för mental balans

Masoud hittade glädjen i löpningen för ungefär tio år sedan. Sedan dess har han sprungit både Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon.

– Jag använder löpningen för att få en mental balans i min vardag. Att ge mig ut på en runda bidrar till den positiva delen. Jag har nästan alltid haft löpningen i mitt liv mer eller mindre, men efter olyckan kunde jag inte springa. Det tog lång tid innan jag kunde halta mig fram. Men för tio år sedan var jag med i SVT:s dokumentär Mot alla odds, när vi vandrade genom Afrika. Och då upptäckte jag att jag med mina förutsättningar nu klarar mer än jag tror.

”Jag och Blodomloppet har två tydliga beröringspunkter”

Att Masoud i år blir ambassadör för Blodomloppet, det ser han som naturligt. Efter olyckan 1998 opererades Masoud flera gånger under två månaders tid på Linköpings Universitetssjukhus, och då fick han stora mängder blod flera gånger. Vid vissa tillfällen så mycket som 10-20 påsar.

– Blodomloppet och jag har två tydliga beröringspunkter – i blodgivningen och i löpningen. Det är många faktorer som ligger till grund för att jag överlevde, men en av de största är att jag kunde få så mycket blod som jag behövde. Min mamma berättade för mig att när hon var på sjukhuset gick hon vid ett tillfälle fram till en av läkarna och sa att vi kan samordna med ett helt gäng som kan åka med buss hit för att ge blod. Men blodlagren räckte. Utan blodgivningen hade jag inte varit här i dag, säger han.

– Jag springer för att uppmärksamma hur viktig blodgivningen är, och för att jag älskar att springa lopp. Jag får inte ge blod personligen på grund av mina skador. Man måste ha minst två ställen man kan dra blod ifrån, och det uppfyller inte jag. Så då hjälper jag till så här i stället.

Klarar du 19 lopp på så kort tid då?

– Jag springer mellan 4-6 mil i veckan, och jag har inte som mål att sätta personbästa i varje lopp direkt. Så att springa 2-3 lopp i veckan är inga problem, säger han.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}