Maria älskar sitt arbete på GeBlod
Nyhet

Maria älskar sitt arbete på GeBlod

Maria Sirviö har arbetat med blodgivning sedan 2013, från början i Malmö och numera i Göteborg. Hon älskar det, av flera anledningar. Arbetet är meningsfullt, att träffa människor som vill hjälpa andra och bygga relationer med blodgivarna är några saker som hon uppskattar.

Maria Sirviö är sjuksköterska, född i Chile och uppvuxen i Skåne. Efter några år inom strålning bytte hon bana i karriären och sökte sig till blodgivningen, där hon började på GeBlod i Malmö. I blodgivningen fann Maria sin rätta plats inom yrket. 

– Jag sökte mig hit för att få träffa människor som vill hjälpa. Att få bidra till att rädda liv, men via någon annan, det kändes spännande. Med tiden insåg jag hur roligt det är att träffa människor. Det är korta möten som över tid leder till härliga relationer, säger Maria.

När familjen skulle flytta till Borås var det självklart att Maria ville fortsätta arbeta med blodgivning. 2021 började hon i Göteborg där hon fick rollen som sektionsledare på GeBlod i Nordstan. Åren i Göteborg har varit händelserika, vilket de fortsättningsvis kommer vara. Från januari 2023 är Maria nämligen enhetschef för samtliga av GeBlods enheter i Göteborg, ett uppdrag hon ser fram emot.

– Det har hänt så mycket i vår organisation de senaste åren och när chansen kom att få fortsätta utveckla och bidra till att nå våra mål så kändes det som en spännande utmaning, säger hon.

I Sverige och i Västra Götalandsregionen är behovet att öka blodgivarkåren stort. Det är ett av Marias stora fokusområden framöver.

– Vi har ju ett stort rekryteringsbehov, vi behöver bli fler blodgivare. Jag ser fram emot att ta mig an den utmaningen med mina kollegor. Det är roligt att vi är ett så stort team som arbetar för att stärka blodlagren. Det jag ser fram emot är att skapa bra förutsättningar för medarbetarna och samtidigt få fler att upptäcka möjligheten att hjälpa andra genom att bli blodgivare, säger Maria.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}