Många gav blod i Stockholm under 2020 trots pandemin
Nyhet

Många gav blod i Stockholm under 2020 trots pandemin

Sjuksköterska tappar blod på kille som sitter i röd stol

Blodcentralen i Stockholm vill rikta ett stort tack till alla blodgivare som gav blod under 2020. Totalt gavs 66 569 blodpåsar av stockholmarna under året, att jämföra med 74 077 under 2019, visar ny statistik från Blodcentralen.

”Vi är mycket glada att blodgivarna har fortsatt besöka oss under det ovanliga och utmanande året som gick. Tack vare dem och nationellt samarbete har vi kunnat förse sjukvården med det blod som behövts till sjuka och skadade patienter”, säger Maria Kvist, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

Eftersom mycket planerad sjukvård, till exempel operationer, har ställts in när resurserna behövts för vård av covid-sjuka, har mindre blod använts. När brist ändå har uppstått har regionerna samarbetat kring blodförsörjningen.

Jämn könsfördelning

Det var 37 411 blodgivare som gav blod i Stockholm under året och könsfördelningen var jämn, 18 760 gavs av kvinnor och 18 651 av män.

Blodgivning de senaste åren.

År Antal blodpåsar Antal nyanmälda
2020 66 569 9748
2019 74 077 11 120
2018 71 721 10 235
2017 71 808 10 480
2016 74 471 12 398

Blod är en färskvara som bara kan lagras i 6 veckor. Varje dygn går det åt omkring 100 liter blod till skadade och sjuka patienter i Stockholms sjukvård. Fler blodgivare behövs för att alltid ha rätt beredskap.

Män kan ge blod fyra gånger om året och kvinnor tre gånger om året. Hela besöket tar ungefär 30 minuter. För att kunna bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo.yheter

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}