Intresset har ökat och fler blodgivare behövs
Nyhet

Intresset har ökat och fler blodgivare behövs

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Antalet personer som anmälde sig som nya blodgivare ökade med elva procent under 2022. För att möta ökade krav på beredskap behövs fler blodgivare. Trots det större intresset för att bli blodgivare fortsätter antalet aktiva blodgivare att minska.

De senaste årens omvärldshändelser ställer ökade krav på beredskap, bland annat för blodgivningsverksamheten i Sverige. Samtidigt råder en nedåtgående trend i antalet aktiva blodgivare. Den nypublicerade nationella blodgivningsstatistiken visar att 48 318 personer anmälde sig som blodgivare under 2022, en ökning med elva procent jämfört med förra året.

– Det är glädjande att intresset för blodgivning tycks öka. Det är också en nödvändighet för samhällsberedskapen. Dock täcker inte ökningen antalet blodgivare som av olika anledningar slutar att ge blod. Det behövs ständigt fler blodgivare för att kunna upprätthålla en säker och hållbar blodförsörjning, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod Kommunikation.

År 2018 2019 2020 2021 2022
Aktiva blodgivare 209 002 207 933 195 843 198 709 198 309
Nyanmälda 43 845 45 167 43 941 43 576 48 318

– Vi vill tacka alla blodgivare och de hundratals arbetsgivare som genom initiativet ”Rädda liv på arbetstid” uppmuntrar till blodgivning på arbetstid och därmed gör en viktig samhällsinsats, säger Ingrid Johansson.

Internationella blodgivardagen 14 juni

World Health Organization, WHO, arrangerar Internationella blodgivardagen 14 juni för att uppmärksamma blodgivarnas betydelse och behovet av säker blodhantering. I år riktas fokus på vikten av en bred blodgivarkår som kontinuerligt ger blod. I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Mest blod, omkring 45 procent, går till patienter med cancer och kroniska sjukdomar. Nästan lika mycket går åt vid planerad kirurgi. Knappt 10 procent används inom intensivvården.

Statistiken är sammanställd av Svenska blodalliansen (Swedish Blood Alliance) och finns i sin helhet på SweBA.se.

Temat för internationella blodgivardagen 2023 understryker vikten av att kontinuerligt ge blod. Mer om dagen och årets tema finns på WHOs hemsida.

Information och anmälan för att bli blodgivare: GeBlod.nu

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}