IK Sävehof ambassadörer för Blodomloppet i Göteborg
Nyhet

IK Sävehof ambassadörer för Blodomloppet i Göteborg

IK Sävehof  är världens största handbollsklubb och under senaste året har dam- och herrlaget engagerat sig för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Nu är de ambassadörer för Blodomloppet i Göteborg 8 september och hoppas kunna inspirera fler att bli blodgivare och uppmuntra till en aktiv livsstil. 

Blodomloppet är ett motionslopp som arrangeras på 17 orter runt om i Sverige. Syftet är detsamma sedan starten 1993 – att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och samtidigt främja en hälsosam livsstil. I Göteborg går starten den 8 september i Slottsskogen. 

Under pandemin började IK Sävehof engagera sig för att uppmärksamma blodgivningen. Spelarna i herr- och damlaget besökte blodmobilen för att bli blodgivare, och på internationella blodgivardagen besökte de GeBlod i Nordstan för att ge blod. Nu är de ambassadörer för Blodomloppet för att uppmärksamma två hjärtefrågor – blodgivning och träning.

-Blodgivning är viktig på riktigt, det har vi spelare sett på nära håll efter att ha besökt barnsjukhusen här i Göteborg. Vi vill göra skillnad genom att uppmärksamma blodgivningen så fler ger blod. Det känns klockrent att göra det genom att springa Blodomloppet den 8 september, säger Sebastian Karlsson, lagkapten för herrlaget.

-Vi hoppas många av våra fans, medlemmar i klubben och förtag i våra nätverk vill hänga på oss i spåret säger Anette Tingets, CSR-ansvarig IK Sävehof.

Blodomloppet passar de allra flesta eftersom man både kan gå eller springa 5 eller 10 kilometer. I startavgiften ingår en nummerlapp, tröja och medalj. Anmäler man ett lag med fler än fem personer ingår även en picknickkasse som laget kan dela på efter målgång.

-Blodomloppet är en fantastisk aktivitet för vännerna, familjen eller kollegorna. Inte bara att man får ett roligt träningsmål tillsammans, utan för att det också har ett viktigt syfte säger Ulrika Ljung, kommunikatör på GeBlod.

Mer information och anmälan finns på Blodomloppet.se.

Foto: Tommy Holl

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}