Gunnar Tunmats från Örebro har gett blod och plasma i över 40 år. Han har därför ett imponerande antal blodgivningar på sin meritlista. Härom veckan gav han blod för 600:e gången.
Att ge blod är viktigt på riktigt. Det tycker Gunnar som för 40 år sedan började ge blod efter sin militärtjänst och därefter bara haft korta uppehåll under några perioder. Det har gjort att han kommit upp i hela 600 blod- och plasmagivningar och kan nog titulera sig som en av Sveriges rekordgivare.
– För mig är det självklart att ställa upp och hjälpa till om jag kan. Kan jag dela med mig av det jag har vill jag givetvis göra det, speciellt när det räddar människors liv, säger Gunnar.
Gunnar har inte bara gett blod utan också plasma. Plasma kan man ge med tätare intervall än blodgivning. Plasmagivning sker med hjälp av en maskin som under pågående givning separerar plasman ur blodet. Plasman samlas upp i en blodpåse och givaren får sedan tillbaka resterande blodkroppar. Hela processen är automatisk och sker i ett sterilt separationssystem konstruerad ungefär som en centrifug. Eftersom givaren får tillbaka sina röda blodkroppar förlorar givaren inget järn. Ungefär samma process sker vid trombocytgivning. Det är därför möjligt att ge plasma eller trombocyter upp till två gånger per månad.
Är du intresserad av att läsa mer om plasma- och trombocytgivning, kan du göra det här.