164 nallar från blodgivare till barnsjukhuset på alla hjärtans dag
Nyhet

164 nallar från blodgivare till barnsjukhuset på alla hjärtans dag

På alla hjärtans dag gjorde blodgivare i Göteborg dubbla goda gärningar. För varje besökare under dagen skänktes en nalle till Drottning Silvias Barnsjukhus, vilket resulterade i 164 nallar till barnsjukhuset.
 
Många av barnen på Drottning Silvias barnsjukhus är beroende av blodtransfusioner för att bli friska, vilket innebär att blodgivare redan gör livsviktiga insatser för de som är inlagda. På alla hjärtans dag när en nalle skänktes betydde därför besöket extra mycket.
 
-Vi är så glada att våra blodgivare fick chans att bidra med ytterligare en gåva till barnen på sjukhuset denna dagen, utöver blodpåsen, säger Anna-Karin Norrman, enhetschef på GeBlod i Göteborg.
 
De 164 nallarna kommer ges till barn som är inlagda på sjukhuset, där nallen blir en tröstande kompis under de tuffa behandlingarna i en miljö utanför det trygga och vardagliga. Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barnsjukhus är den organisation som samlar in pengar och gör samarbeten för att kunna tillföra saker, miljöer, upplevelser och aktiviteter som ger glädje och en ökad livskvalitet för barn, unga och deras familjer på Drottning Silvias barnsjukhus. Vill du läsa mer om deras viktiga arbete kan du göra det här.
Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}