Fler unga blodgivare behövs
Nyhet

Fler unga blodgivare behövs

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Årets tema för Internationella blodgivardagen är behovet av unga blodgivare. I Sverige kommer 58 procent av allt blod från givare som är äldre än 45 år.

Internationella blodgivardagen arrangeras av World Health Organization, WHO, den 14 juni med syfte att uppmärksamma blodgivarnas betydelse och behovet av säker blodhantering. Ny statistik för blodgivningen i Sverige visar att omkring 58 procent av blodet som gavs under år 2020 kom från blodgivare som var 45 år och äldre. Endast 42 procent av blodet kom från blodgivare i åldern 18-44 år. Sverige är självförsörjande på blod med knapp marginal.

”Det behövs fler unga blodgivare för att säkra blodförsörjningen både i dag och i framtiden,” säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholm.

Unga kvinnor anmäler sig i betydligt högre grad än unga män, men många unga kvinnor har lägre blodvärde och kan därför inte ge blod.

”Vi behöver nå de unga männen. Ett initiativ är Rädda liv på arbetstid, där arbetsgivare uppmuntrar medarbetarna att ge blod. Ofta är det inte viljan som saknas, men en påminnelse kan behövas för att ta steget”, säger Karolina Blom Wiberg.

Med dagens livsstil måste många göra tillfälliga uppehåll med blodgivningen ibland. Till exempel efter vissa resor, tatueringar och annat som kan innebära risk för blodsmitta. Därför behövs fler blodgivare, så att det alltid finns beredskap. Blod används exempelvis vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, operationer, förlossningar och olyckor.

Färre blodgivningar 2020

Under det gångna året med coronapandemin sjönk antalet blodgivningar i Sverige med omkring 20 procent. Blodet räckte ändå eftersom antalet operationer samtidigt minskade och tack vare nationellt samarbete.

Nu när sjukvården behöver arbeta ikapp ökar blodbehovet igen. Samtidigt vaccineras många mot covid-19. Blodgivare som vaccinerats behöver vänta minst sju dagar innan de får ge blod.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov.

Statistiken är sammanställd av Swedish Blood Alliance och finns i sin helhet på www.SweBA.se.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.