Fler unga blodgivare behövs
Nyhet

Fler unga blodgivare behövs

Årets tema för Internationella blodgivardagen är behovet av unga blodgivare. I Sverige kommer 58 procent av allt blod från givare som är äldre än 45 år.

Internationella blodgivardagen arrangeras av World Health Organization, WHO, den 14 juni med syfte att uppmärksamma blodgivarnas betydelse och behovet av säker blodhantering. Ny statistik för blodgivningen i Sverige visar att omkring 58 procent av blodet som gavs under år 2020 kom från blodgivare som var 45 år och äldre. Endast 42 procent av blodet kom från blodgivare i åldern 18-44 år. Sverige är självförsörjande på blod med knapp marginal.

”Det behövs fler unga blodgivare för att säkra blodförsörjningen både i dag och i framtiden,” säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholm.

Unga kvinnor anmäler sig i betydligt högre grad än unga män, men många unga kvinnor har lägre blodvärde och kan därför inte ge blod.

”Vi behöver nå de unga männen. Ett initiativ är Rädda liv på arbetstid, där arbetsgivare uppmuntrar medarbetarna att ge blod. Ofta är det inte viljan som saknas, men en påminnelse kan behövas för att ta steget”, säger Karolina Blom Wiberg.

Med dagens livsstil måste många göra tillfälliga uppehåll med blodgivningen ibland. Till exempel efter vissa resor, tatueringar och annat som kan innebära risk för blodsmitta. Därför behövs fler blodgivare, så att det alltid finns beredskap. Blod används exempelvis vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, operationer, förlossningar och olyckor.

Färre blodgivningar 2020

Under det gångna året med coronapandemin sjönk antalet blodgivningar i Sverige med omkring 20 procent. Blodet räckte ändå eftersom antalet operationer samtidigt minskade och tack vare nationellt samarbete.

Nu när sjukvården behöver arbeta ikapp ökar blodbehovet igen. Samtidigt vaccineras många mot covid-19. Blodgivare som vaccinerats behöver vänta minst sju dagar innan de får ge blod.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare säkerställer sjukvårdens blodbehov.

Statistiken är sammanställd av Swedish Blood Alliance och finns i sin helhet på www.SweBA.se.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}