Fler nya blodgivare behövs i Ale
Nyhet

Fler nya blodgivare behövs i Ale

GeBlod kommer till Ale Torg med blodmobilen var 12e vecka. Den kan blodgivare besöka för att ge blod, men också de som vill bli blodgivare. Västra Götalandsregionen har de senaste åren haft långa perioder av blodbrist, men efter pandemin har blodlagren stabiliserats något. Däremot är det brist på blodgivare. ”Vi behöver bli fler som ger blod och vi tror det finns potential att hitta många nya blodgivare i Ale”, säger Maja Skale, sektionsledare på blodmobilen.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare kontinuerligt ger blod. Blodet används vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer, olyckor och kroniska sjukdomar. Att det finns tillräckligt med blodgivare är viktigt för att upprätthålla sjukvårdens dagliga blodbehov och för en stark beredskap vid krissituationer.

Maja Skale som är sektionsledare på blodmobilen tror det finns stor potential att värva fler blodgivare i Ale. Hon vill nå ut till lokalbefolkningen med hälsningen att de är varmt välkomna när blodmobilen är på plats.

– Vi står på Ale torg den 9 och 10 januari och hoppas få träffa många Ale-bor som vill bli blodgivare. Nya blodgivare behöver börja med att genomföra en provtagning och det kan man göra direkt i blodmobilen. När proverna är godkända så hör vi av oss nästa gång vi är på plats i Ale och man blir kallad till en första blodgivning, säger Maja.

Företag och organisationer kan bidra

För företag och organisationer finns också möjligheter att bidra till stärkta blodlager i regionen. Arbetsgivare kan gå med i GeBlods nationella satsning Rädda liv på arbetstid, vilket innebär att man som arbetsgivare uppmuntrar sina medarbetare att ge blod på arbetstid. I Sverige har flera hundra organisationer gått med i statsningen och fler behövs.

– Många blodgivare som besöker oss kommer under lunchrasten eller efter jobbet och ibland får inte blodgivningen plats i vardagspusslet. Som arbetsgivare kan man göra en viktig samhällsinsats genom att ge medarbetarna tid för att ge blod. Om blodmobilen finns nära arbetsplatsen tar inte besöket mer än 30 minuter, säger Maja.

Blodmobilen på Ale torg

Blodmobilen står på Ale Torg, Nödingevägen 7, den 9 och 10 januari. Öppettiderna är 12.30 – 18.00 båda dagarna. Välkommen att boka tid eller komma förbi på drop in.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}