Europapremiär för blodgivning med Mixed Reality
Nyhet

Europapremiär för blodgivning med Mixed Reality

Nu har du som är blodgivare i Region Stockholm chans att prova blodgivning med Mixed Reality. Under 2023 testades det i USA med syfte att värva fler blodgivare. Även i Sverige är behovet av blodgivare stort. Därför erbjuder nu Blodcen­tralen Sergel blodgivning med Mixed Reality, som en del i en satsning på fler blodgivare.

När du ger blod med Mixed Reality får du uppleva en virtuell värld samtidigt som du är fullt medveten om din omgivning. Du har på dig ett lättviktigt headset och kan se allt som pågår i blodgivningslokalen. Samtidigt ser du en animerad trädgård och uppmanas att interagera med den.

– Det är viktigt för oss på Blodcentralen att erbjuda digitala lösningar som motiverar till och underlättar blodgivning. Vi har sedan länge vårt tack-sms som blodgivare uppskattar mycket och vi har nyligen lanserat Min blodgivning där givaren har tillgång till sin blodgivningsstatistik samt får digitala utmärkelser. Vi hoppas att många vill testa blodgivning med Mixed Reality, säger Cecilia Jutell, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholms län.

I en vetenskaplig studie visades att blodgivning med Mixed Reality fick oroliga givare att känna sig lugnare och närmare 90% av de som testade Mixed Reality uppgav att de ville ge blod igen 1.

Blodgivning med Mixed Reality är initialt tillgängligt på Blodcentralen Sergel, Drottninggatan 27 under perioden 14 maj-20 juni. Du kan boka tid för Blodgivning med Mixed Reality här.

1 Pandey S, Goel R, Kapral J, Kieffer T, Kang J, Shaffer H, et al. The use of mixed reality technology within the donor collection experience. Transfusion. 2024; 64(2): 315–324. https://doi.org/10.1111/trf.17712

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.