En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv
Nyhet

En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Maria Tillfeldt i Linköping drabbades av en livshotande blödning på förlossningen. En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv. Nu vill hon uppmana fler att bli blodgivare.

Snart två år har gått sedan händelsen som kunde ha kostat både Maria Tillfeldts och hennes bebis liv. Den 18 oktober 2021 åkte Maria in på förlossningen för igångsättning på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon hade gått över tiden i sin graviditet. Förlossningsarbetet flöt på normalt till en början, men plötsligt hände något. Bebisen i magen visade tecken på att må dåligt samtidigt som Maria kände en kraftig smärta i buken.

Livshotande blödning
Barnmorskan slog larm och Maria fördes snabbt till operation. Det visade sig att livmodern brustit. Hon höll på att förblöda och bebisen fick inte längre något syre.
– Allt gick väldigt fort. Jag minns att de springer med mig till operation och att jag tittar i taket och pratar med min pappa som inte lever och ber honom om hjälp.

Under operationen fick Maria Tillfeldt blodtransfusion. Totalt fördes 13 liter nytt blod in i hennes kropp.

– Jag hade en livshotande blödning och utan nytt blod hade jag inte överlevt. Egentligen är det ett mirakel att jag sitter här. Operationsteamet var fantastiskt, allt klaffade och det var många pusselbitar som gjorde att allt gick bra.

Kan hända alla
Bebisen Elis mådde bra när han väl kom ut ur magen. Efter ett par dygn på intensivvårdsavdelningen fick Maria Tillfeldt komma tillbaka till förlossningen och vara med sin nyfödde son. I efterhand har hon fått veta att personalen kom in till henne med Elis även när hon låg nedsövd.

– Då hade jag legat och klappat på honom. Jag tror att jag på något vis kände av Elis närvaro och kämpade för honom, fast jag inte var vid fullt medvetande.

Den 28 oktober 2021 – på Marias födelsedag – fick de komma hem till den övriga familjen. Erfarenheten gör att Maria Tillfeldt sätter stort värde på dem som är blodgivare och vill uppmuntra fler att ge blod.

– Det skulle vara fantastiskt med fler blodgivare! Jag brukar alltid fråga folk jag träffar om de är blodgivare, vem som helst kan någon gång behöva nytt blod, säger Maria Tillfeldt.

Text och foto kommer från Region Östergötland.

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.