En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv
Nyhet

En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv

Maria Tillfeldt i Linköping drabbades av en livshotande blödning på förlossningen. En akut operation och 13 liter nytt blod räddade hennes liv. Nu vill hon uppmana fler att bli blodgivare.

Snart två år har gått sedan händelsen som kunde ha kostat både Maria Tillfeldts och hennes bebis liv. Den 18 oktober 2021 åkte Maria in på förlossningen för igångsättning på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon hade gått över tiden i sin graviditet. Förlossningsarbetet flöt på normalt till en början, men plötsligt hände något. Bebisen i magen visade tecken på att må dåligt samtidigt som Maria kände en kraftig smärta i buken.

Livshotande blödning
Barnmorskan slog larm och Maria fördes snabbt till operation. Det visade sig att livmodern brustit. Hon höll på att förblöda och bebisen fick inte längre något syre.
– Allt gick väldigt fort. Jag minns att de springer med mig till operation och att jag tittar i taket och pratar med min pappa som inte lever och ber honom om hjälp.

Under operationen fick Maria Tillfeldt blodtransfusion. Totalt fördes 13 liter nytt blod in i hennes kropp.

– Jag hade en livshotande blödning och utan nytt blod hade jag inte överlevt. Egentligen är det ett mirakel att jag sitter här. Operationsteamet var fantastiskt, allt klaffade och det var många pusselbitar som gjorde att allt gick bra.

Kan hända alla
Bebisen Elis mådde bra när han väl kom ut ur magen. Efter ett par dygn på intensivvårdsavdelningen fick Maria Tillfeldt komma tillbaka till förlossningen och vara med sin nyfödde son. I efterhand har hon fått veta att personalen kom in till henne med Elis även när hon låg nedsövd.

– Då hade jag legat och klappat på honom. Jag tror att jag på något vis kände av Elis närvaro och kämpade för honom, fast jag inte var vid fullt medvetande.

Den 28 oktober 2021 – på Marias födelsedag – fick de komma hem till den övriga familjen. Erfarenheten gör att Maria Tillfeldt sätter stort värde på dem som är blodgivare och vill uppmuntra fler att ge blod.

– Det skulle vara fantastiskt med fler blodgivare! Jag brukar alltid fråga folk jag träffar om de är blodgivare, vem som helst kan någon gång behöva nytt blod, säger Maria Tillfeldt.

Text och foto kommer från Region Östergötland.

 

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}