DB Schenker satsar på blodgivningen i sitt sociala hållbarhetsarbete
Nyhet

DB Schenker satsar på blodgivningen i sitt sociala hållbarhetsarbete

DB Schenker har under flera år engagerat sig för blodgivningen genom att sponsra Blodomloppet. Nu tar de nästa stora steg för blodgivningen. Företaget uppmuntrar nu medarbetare runt om i Sverige att ge blod på arbetstid. – Att DB Schenker räddar liv på arbetstid är viktigt för blodgivningen. Vi hoppas det inspirerar fler stora organisationer att göra detsamma, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod kommunikation.

Engagemanget för blodgivningen är inget nytt för DB Schenker. Logistikbolaget har under flera år sponsrat Blodomloppet, Sveriges största motionslopp med syfte att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och främja en hälsosam livsstil.

– Blodomloppet är en klockren satsning för oss då det kombinerar friskvård med det viktiga syftet om att uppmärksamma blodgivning. Inför vårt andra år som nationell partner till Blodomloppet ville vi utöka engagemanget och möjliggöra för våra medarbetare att få ge blod på arbetstid. Vi har sett ett stort engagemang i frågan där flera av våra medarbetare redan ger blod regelbundet, men vi har även de som har råkat illa ut och räddats av att det finns blodgivare, säger Annette Sturesson, projektledare på DB Schenker.

Ge blod på arbetstid

För att ta engagemanget till nästa nivå valde DB Schenker att gå med i GeBlods arbetsgivarinitiativ ”Rädda liv på arbetstid”. Där kan företag, organisationer och myndigheter engagera sig för blodgivningen genom att uppmuntra medarbetarna att ge blod på arbetstid. Det är en fin förmån för medarbetarna samtidigt som det underlättar att få in blodgivningen i vardagen. I dagsläget räddar ungefär 620 organisationer liv på arbetstid.

– Vi har många livräddande arbetsgivare som hjälper oss informera och påminna om blodgivning redan, men fler behövs. Speciellt i storstadsregionerna där rekryteringsbehovet av blodgivare är stort. Där kan arbetsgivare göra en insats för det svenska blodlagret genom att låta medarbetare ge blod på arbetstid, säger Ingrid Johansson, ordförande i GeBlod kommunikation.

En möjlighet för alla medarbetare

För en stor organisation med många olika roller, arbetsuppgifter och kontor kan det tyckas utmanande att gå med i Rädda liv på arbetstid. DB Schenker har tacklat utmaningen genom att sätta upp tydliga interna policys för att se till att blodgivningen på arbetstid och den dagliga verksamheten kan kombineras på ett bra sätt. Alla medarbetare, oavsett tjänstemän, chaufförer eller terminalarbetare, omfattas av policyn och kan ge blod efter avstämning med sin närmsta chef.

– Vi har gjort interna rutiner där medarbetare och chef har en nära dialog gällande hur möjligheten för blodgivning ser ut under arbetspassen. Förhoppningsvis ger det alla chansen att ge blod några av de gånger som går under ett år, avslutar Annette Sturesson, Projektledare på DB Schenker.

Vill ni också engagera er för blodgivningen?

Arbetsgivare kan rädda liv genom att uppmuntra till blodgivning på arbetstid. Börja rädda liv på arbetstid ni med! Läs mer här.

Blodomloppet är Sveriges största motionsserielopp som arrangeras på 19 orter runt om i Sverige.  Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil. Läs mer på Blodomloppet.se.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}