Dan rekryterade 25 blodgivare bland kollegorna
Nyhet

Dan rekryterade 25 blodgivare bland kollegorna

Företag har en viktig roll att spela för blodgivningen i Sverige. Det tycker Dan som arbetar på ett av de hundratals företag och organisationer som är med i Rädda liv på arbetstid. Han lyckades få med 25 kollegor när de tillsammans kunde besöka blodmobilen på arbetstid.

Dan arbetar som Production supervisor på Berg Propulsion. Han har varit blodgivare sedan 2004 och bara haft uppehåll för blodgivning efter sina tatueringar. Att uppmuntra sin omgivning att bli blodgivare tycker Dan är självklart, han pratar om blodgivning till så många han kan, även till sina kollegor. 

– Jag gjorde ett försök att rekrytera blodgivare bland mina kollegor innan arbetsplatsen var med i Rädda liv på arbetstid. Då satte jag upp affischer på jobbet och berättade om blodgivning. De flesta var positivt inställda, men det blev inte så mycket av det. De hade inte tid eller glömde bort. Då insåg jag att jag behövde göra mer.”

Dan gick till ledningen med idén om att de anställda skulle få ge blod på arbetstid. Företaget nappade direkt och gick med i GeBlods kampanj Rädda liv på arbetstid. Berg Propulsion uppmuntrade medarbetarna att besöka blodmobilen nästa gång den var i närheten, och då drog Dan i gång sin kampanj igen.

– När tiden inte längre var ett problem gick det betydligt lättare, 25 kollegor följde med mig när blodmobilen kom. Det var fantastiskt.

Dan tycker fler företag ska gå med i Rädda liv på arbetstid. Även om han pratat gott om blodgivning på arbetsplatsen tidigare märkte han hur stor skillnad det gjorde att kollegorna fick ge blod på arbetstid.

– I slutändan handlar det om ledningen och att företaget ska vara positivt inställt. När företaget ger bort en halvtimme för att de anställda ska kunna ge blod blir det lättare för fler att vara blodgivare.

Dans bästa tips för att rekrytera blodgivare på jobbet är att berätta för sin chef om GeBlods kampanj rädda liv på arbetstid.

– Det behövs bara en stolle som mig som vågar fråga. Svårare än så är det inte, säger han.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}