CGI underlättar för blodgivning på arbetstid
Nyhet

CGI underlättar för blodgivning på arbetstid

Blodgivare ger blod

IT-konsultföretaget CGI storsatsar för att främja blodgivning och hälsa på arbetsplatsen. Med ett starkt engagemang för samhället har CGI vidtagit flera åtgärder för att uppmuntra sina anställda att delta i aktiviteter och handlingar som kan rädda liv.

CGI har bjudit in GeBlod till interna informationsträffar, där anställda har fått lära sig mer om blodgivningens betydelse och hur de kan bidra.

Genom att lansera interna kampanjer för att öka kunskapen om behovet av blod och stötta sociala initiativ på arbetstid möjliggör CGI en enkel väg för sina medarbetare att bli blodgivare. Det är något som ses som mycket positivt och meningsfullt av medarbetarna.

– Att rädda liv är en handling som vi på CGI tar på största allvar. För oss är det inte bara en uppmaning utan en del av vår kärna och våra värderingar som gör verklig skillnad, både på jobbet och i samhället, säger Anneli Åkerdahl, ESG coordinator, för CGI.

Företaget uppmuntrar också sina medarbetare att delta i motionsloppet Blodomloppet, en populär friskvårdsaktivitet som bidrar till hälsa och samtidigt ökar medvetenhet om blodgivning.

– Vi märkte ju att vi tappade en hel del under pandemin, tyvärr, gällande alla möjliga lopp. Vi jobbar väldigt aktivt inom flera områden så i år har vi startat upp och uppmuntrat alla våra kontor, på orter där loppen anordnas, att anmäla sig till Blodomloppet. Vi finns på ett 30-tal orter så det blir nog en hel del lopp genomförda, säger Anneli.

Ingrid Johansson, ordförande för GeBlods kommunikationsnätverk, lovordar CGIs initiativ.

– Det är fantastiskt att se företag som CGI engagera sig för att främja blodgivning och friskvård på arbetsplatsen, säger hon. Denna typ av initiativ är inte bara bra för samhället utan även för företagen själva, då det visar deras engagemang och samhällsansvar.
GeBlod har redan inspirerat hundratals företag och arbetsplatser runt om i landet att ansluta sig till ”Rädda liv på arbetstid”. Med över 900 arbetsgivare som nu deltar, visar det tydligt hur man kan bidra till samhällsnytta och stärkt beredskap.

– Tillsammans gör vi en stor skillnad i samhället och hjälper till att säkerställa en stabil blodförsörjning för sjukvården och vi stärker vår beredskap, avslutar Ingrid.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}