Blodomloppet växer – fem nya orter tillkommer
Nyhet

Blodomloppet växer – fem nya orter tillkommer

Deltagare springer i mål på Blodomloppet

Nu växlar Blodomloppet upp och etablerar sig på fler orter. 2023 blev ett starkt år med totalt 87 000 löpare på 19 orter, en ökning mot 2022 med 33 procent. Till 2024 tillkommer fem nya lopp, Kristianstad, Kalmar, Munkedal, Eskilstuna och Borås blir en del av det växande Blodomloppet.  

– Väldigt kul att hela fem orter tillkommer för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och arrangera lopp fysiskt. Vi tror att det kommer att bli fantastiska event redan första året, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet.

Blodomloppet kombinerar fysisk rörelse med att prata om vikten av att ge blod och varje år registreras tusentals nya blodgivare i samband med loppen.

– Blodomloppets starka budskap behöver fortsatt spridas. Vi gläds åt att kunna bjuda in till motionslopp i hela landet där vi tillsammans uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen, hälsa och välmående för arbetskamrater och dessutom skapa ekonomiska medel som får ungdomar att komma i rörelse, säger Tomas.

Du kan delta i Blodomloppet individuellt men även i lag, vilket 87 procent av alla som deltar har valt att göra. Lagen brukar oftast bestå av kollegor och är ett sätt för företag att främja hälsa för sina medarbetare. Alla lag får också en picknickkasse att dela på.

– Som arbetsgivare vill vi uppmuntra medarbetare att röra på sig och vad kan vara roligare än att göra det tillsammans. Tävlingsformen går i linje med vår hälsostrategi med fokus på vardagsmotion då möjligheten finns till att promenera och jogga. Då loppen arrangeras en vardagskväll och avrundas med en härlig picknick blir det en perfekt avslutning på arbetsdagen tillsammans med kollegorna, säger Lena Tilevall, HR Specialist Health & Work Environment, SEB Sverige.

Med de nya orterna arrangeras motionsloppet på 24 orter i Sverige och turnén pågår den 13 maj – 9 september. Blodomloppet kommer också att fortsätta erbjuda virtuella alternativ för de som vill delta på distans eller inte har möjlighet att närvara personligen.

Blodomloppet är en förening och arrangeras av blodverksamheter och idrottsföreningar.

Välkommen till GeBlod.nu
Välj ditt län.

Genom att fortsätta accepterar du även vår policy om cookies.

Snabbkontroll & anmälan

Välkommen till snabbkontrollen. Om du tar dig igenom denna är det stor chans att du kan bli blodgivare. För att kunna bli det måste du:

  • Är du mellan 18-60 år? (på vissa orter 18-65 år)
  • Väger du minst 50 kilo?
  • Har du en svensk giltig ID-handling och svenskt personnummer?
Kontrollfrågor

Vad menar vi med frisk?

För att kunna ge blod ska du vara frisk – så att din egen kropp inte riskerar att påverkas negativt av blodgivningen.

Om du är frisk med hjälp av medicin är chansen stor att du kan ge blod. Det gäller till exempel om du har blodtrycksmedicin, Levaxin, antidepressiva eller receptfri allergimedicin. Men det handlar också om hur du mår, med medicinen. Vi intervjuar dig om din hälsa vid varje besök för att säkerställa att blodgivningen är säker både för dig och för den person som ska få ditt blod.

Vid andra sjukdomar, till exempel insulinbehandlad diabetes och reumatoid artrit, kan du inte ge blod. Om du har haft cancer kan du inte vara blodgivare, även om du nu är friskförklarad.

Mer information finns under frågor och svar och du är alltid välkommen att kontakta din lokala blodcentral!

Du som är född eller har bott i ett annat land behövs som blodgivare.

Det finns vissa regler om du har bott i tropiska länder, Syd- och Mellanamerika eller områden där malaria finns.

Om du har bott i ett malariaområde dina fem första levnadsår behöver du ha bott tre år i ett område utan malaria innan du kan ge blod första gången. Om du sedan gör ett återbesök eller reser till andra malariaområden innebär det att du måste vänta tre år med att ge blod.

Från 1 maj 2021: Om du är en man som har haft sex med en annan man behöver du vänta 6 månader, efter den sista sexuella kontakten, innan du kan ge blod. Det är Socialstyrelsen som bestämmer reglerna för blodgivning och de syftar till att det ska vara säkert både att ge och få blod. 

Inga missförstånd får uppstå vid intervjun hos oss. Detta för att blodgivningen ska vara säker – både för dig och för den som får ditt blod. På de flesta orter i Sverige behöver du därför kunna läsa, tala och förstå svenska. Tolk kan inte användas på grund av sekretesskrav. I Stockholm finns blodgivning på engelska. Läs mer här.

Anmälan

Grattis, det verkar som att det är stor chans att du kan bli blodgivare. Gå vidare genom att välja ett alternativ nedan.

{{ center.post_title }}
{{ center.meta.blood_center_phone }}